Shtresat e akullit të Grenlandës dhe Antarktidës, të cilat mbajnë pothuajse të gjithë akullin e ujërave të ëmbla të botës, po tkurren me një ritëm të shpejtë të frikshëm, sipas një raporti nga një ekip shkencëtarësh ndërkombëtarë.

Duke kombinuar të dhënat nga 50 sondazhe satelitore të Antarktidës dhe Grenlandës, që përfshin vitet 1992 deri në 2020, shkencëtarët nga Ushtrimi i Krahasimit të Bilancit të Masave të Shtresës së Akullit, ose IMBIE, ishin në gjendje të gjurmonin ndryshimet në vëllimin e fletëve të akullit dhe rrjedhjen e akullit.

Ata zbuluan se shkrirja e shtresave të akullit është rritur 6-fish gjatë 30 viteve të fundit, pasi nivelet rekord të ndotjes nga ngrohja e planetit rritin temperaturat globale.

Shtatë vitet më të këqija për shkrirjen e shtresave polare të akullit ndodhën gjatë dekadës së fundit.

Në total, shtresat e akullit humbën më shumë se 8.3 trilion tonë akull midis 1992 dhe 2020, sipas raportit.

Viti më i keq për humbjen e shtresës së akullit ishte viti 2019, sipas raportit, kur shtresat e akullit humbën rreth 675 miliardë tonë akull. Këto humbje u shkaktuan nga një valë e nxehtë e Arktikut, e cila bëri që shtresa e akullit të Grenlandës të shkojë në 489 miliardë tonë.

Sipas raportit, humbja e akullit ka një ndikim të rëndësishëm në oqeanet, duke e rritur nivelin e detit me 21 milimetra (vetëm më pak se një inç). Shkrirja e shtresave të akullit tani përbën një të katërtën e të gjithë rritjes së nivelit të detit – një rritje 5-fish që nga vitet 1990.

Autori kryesor i studimit Inès Otosaka, një studiues në Universitetin e Leeds, tha për CNN se “Kjo është shumë shqetësuese, sigurisht, sepse 40% e popullsisë globale jeton në zonat bregdetare.

Shkencëtarët zbuluan se shkalla me të cilën shkrihet shtresa e akullit të Antarktidës është ngadalësuar, por mbetet shumë më e shpejtë se në vitet 1990.

Raporti identifikoi Gadishullin Antarktik dhe Antarktidën Perëndimore , vendndodhjen e akullnajës së trazuar Thëaites, e mbiquajtur akullnaja “Doomsday” për ndikimin e saj potencialisht shkatërrues në ngritjen e nivelit të detit , si rajonet ku po ndodhte pjesa më e madhe e shkrirjes së kontinentit.

Agjencia Evropiane e Hapësirës, e cila së bashku me NASA-n ndihmon financimin e kërkimit të IMBIE, tha në një deklaratë:

“Ndryshimi klimatik po shkakton shkrirjen e shtresave tona polare të akullit, duke rritur kështu nivelet e detit dhe duke vënë në rrezik rajonet bregdetare në mbarë botën.”

Shkencëtarët në IMBIE planifikojnë të përditësojnë vlerësimin çdo vit.