Teksa vitet kalojnë lëkura jonë kalon nëpër shumë ndryshime, rrudhosje e tharje.

Njollat ​​e moshës, njolla të vogla të errëta të lëkurës, janë të zakonshme dhe si rezultat i ekspozimit në diell dhe plakjes ndër vite. 

Kanceri i lëkurës mund të shkaktojë një sërë anomalish, një gungë ose nishan që mund të jetë me shkëlqim, kruarje, shumëngjyrësh ose me luspa.

Kanceri i lëkurës melanoma, forma më vdekjeprurëse e sëmundjes, mund të çojë në një nishan të ri me formë të çrregullt që ka më shumë se një ngjyrë.

Si duket një njollë normale e moshës?

Përveçse është i ndjeshëm ndaj rritjes, Sagar Patel, një specialist i dermatologjisë tha se “njollat ​​e moshës në përgjithësi janë një ngjyrë e lehtë dhe uniforme, pa asnjë pigment të parregullt”. 

“Ky është pigmenti natyral në lëkurë dhe njollat ​​e moshës, shfaqen kur melanina përqendrohet në një zonë specifike,” tha ai.

Kur duhet të shkoni te mjeku?
Shikoni duart, gjoksin ose fytyrën e një personi të moshuar dhe ka një shans të mirë që të gjeni një njollë moshe.

Shumica e tyre nuk janë “asgjë për t’u shqetësuar”, tha Sagar.

Vëzhgoni ndryshimet e lëkurës dhe paraqituni te mjeku në këto raste:

1.Asimetri, kur gjysma e nishanit nuk përputhet me tjetrën

2.Kufiri, kur konturi i nishanit është i parregullt, ose i paqartë

3.Ngjyra, kur ndryshon në të gjithë dhe/ose duket se nuk ka ngjyrë uniforme

4.Diametri, nëse është më i madh se 6 mm

5.Evoluon, ose ndryshon nishani.