Kanceri i mëlçisë zhvillohet kur qelizat normale në mëlçi, transformohen në qeliza jonormale për shkak të disa mutacioneve gjenetike dhe rriten jashtë kontrollit duke formuar një masë tumorale e cila quhet kancer i mëlçisë.

Më shumë se 8,00,000 njerëz diagnostikohen me këtë kancer çdo vit në të gjithë botën. Ai është gjithashtu një shkak kryesor i vdekjeve nga kanceri në mbarë botën, me më shumë se 700,000 vdekje çdo vit.

Çfarë është karcinoma hepatocelulare?Karcinoma hepatocelulare quhet kanceri i mëlçisë. Më shumë se gjysma e njerëzve që preken nga kanceri i mëlçisë, kanë sëmundje afatgjatë të mëlçisë (e quajtur edhe sëmundje kronike e mëlçisë). Forma më e zakonshme dhe më serioze e sëmundjes kronike të mëlçisë quhet “cirroza”, një gjendje që dëmton mëlçinë. Shkaqet e zakonshme të sëmundjeve kronike të mëlçisë si abuzimi me alkoolin, viruset e hepatitit B dhe C, dhe gjendjet gjenetike si hemokromatoza mund të çojnë në kancer të mëlçisë.

Obeziteti dhe sëmundja e mëlçisë yndyrore janë gjithashtu shkaqe të zakonshme të sëmundjes kronike të mëlçisë. Toksina të ndryshme si disa herbicide dhe kimikate të tilla si kloruri i vinilit dhe arseniku, aflatoksinat gjithashtu mund të shkaktojnë kancer të mëlçisë.

Në fazat e hershme, kanceri i mëlçisë mund të mos shkaktojë fare simptoma ose mund të shkaktojë simptoma të buta si:

-Dhimbje në pjesën e sipërme të barkut

-Ndjeheni të ngopur herët ose humbje oreksi

-Humbje peshe e pashpjegueshme

Të tjerët mund të kenë simptoma që shkaktohen nga sëmundja e mëlçisë të cilat përkeqësohen kur marrin kancer si:

-Ënjtje ose zgjerim të barkut ose këmbëve, dhe

-Zverdhje e lëkurës ose e një pjese të syve

Kur ndonjë pacient ka simptomat e sipërpërmendura, në përgjithësi bëhen analizat e gjakut që përfshijnë testin e funksionit të mëlçisë dhe shënuesin tumoral të kancerit të mëlçisë që quhet alfa-fetoproteinë.

Pas kësaj mund të bëhen skanime si një skanim MRI, skanim CT, ultratinguj ose PET CT për të skeduar kancerin. Një biopsi është një test në të cilin një mjek do të heqë një mostër të vogël të indit nga mëlçia dhe do të konfirmojë kancerin.

Faktorët kryesorë të rrezikut të kancerit të mëlçisë

Disa kushte të trashëguara si hemokromatoza trashëgimore, mungesa e antitripsinës alfa 1 dhe porfiria shoqërohen me një rrezik në rritje të zhvillimit të kancerit të mëlçisë”.

Kanceri i mëlçisë tek meshkujt: Cilat janë shkaqet kryesore?

Kanceri i mëlçisë është më i shpeshtë tek meshkujt sesa tek femrat (afërsisht 3:1). Meshkujt abuzojnë më shumë me alkoolin, janë më të ekspozuar ndaj toksinave mjedisore dhe janë më shumë bartës të hepatit B sesa femrat.