Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) ka thënë se lloji aktualisht dominues i SARS-CoV-2 XBB Varianti 1.16 është shumë ngjitës.

Sipas raporteve, XBB.1.16 tani është i pranishëm në mbi 32 vende dhe po shkakton raste të reja dhe vdekje. Me aftësinë për të shmangur imunitetin e shkaktuar nga vaksina, ky variant është quajtur ‘varianti me interes’ nga organizmi global i shëndetit dhe ekspertët po gjurmojnë simptomat e ndryshme të pazakonta që një pacient mund të zhvillojë pas kontraktimit të variantit të virusit.

Çfarë është Varianti XBB.1.16?

Varianti XBB.1.16 Covid-19, i njohur gjithashtu si ‘Arcturus’, është një variant rekombinant që është produkt i linjave BA.2.10.1 dhe BA.2.75 të virusit SARS-CoV-2. Ky variant mbart tre mutacione shtesë në proteinën spike, në krahasim me linjën e saj mëmë, XBB, duke përfshirë E180V, F486P dhe K478R.

Sipas studimeve, struktura dhe profili i variantit XBB.1.16 është shumë i ngjashëm me XBB.15, i cili aktualisht përbën mbi 45 për qind të totalit të rasteve të COVID në nivel global.

Sa i rrezikshëm është varianti i ri XBB1.16 i Omicron?

“Megjithëse studimet kanë treguar efikasitetin e lartë të variantit XBB.1.16 për të infektuar edhe individë të vaksinuar plotësisht, ekspertët thonë se nuk ka asnjë provë aktuale që sugjeron se ai shkakton sëmundje të rënda. “Varianti nuk shfaq simptoma të rënda dhe në krahasim me variantin delta dhe omikron mëmë, XBB.1.16 shkakton infeksion të butë me shenja të menaxhueshme,” citohet të ketë thënë një ekspert.

Sipas një raporti të OBSH-së, aktualisht nuk ka studime laboratorike për ashpërsinë e variantit. Sidoqoftë, trupi global i shëndetit ka paralajmëruar se varianti është shumë ngjitës dhe njerëzit duhet të kthehen në ndjekjen e protokolleve bazë të sigurisë COVID-së për të qëndruar të sigurt.

Çfarë e bën atë të rrezikshëm? Varianti XBB.1.16 Covid-19 konsiderohet i rrezikshëm për shkak të rritjes së infektivitetit dhe natyrës ngjitëse. Këto të dyja janë të lidhura kryesisht me disa mutacione që mbart ky variant në proteinën e tij të majës. Sipas studimeve, këto mutacione, veçanërisht në domenin e lidhjes së receptorit (RBD), lejojnë që virusi të lidhet më fort me qelizat njerëzore dhe të hyjë më lehtë në krahasim me variantet e mëparshme të virusit.

Simptomat e pazakonta të COVID të Variantit XBB.1.16

Ekspertët kanë paralajmëruar se një shenjë e veçantë dhe shumë e re e infeksionit COVID është vërejtur tek fëmijët që po kapin variantin XBB.1.16. Sipas një studimi, ka pasur një rritje të rrezikut të konjuktivitit tek fëmijët nën një vjeç. Ekspertët kanë shtuar gjithashtu këto tre simptoma të reja të COVID të lidhura me syrin që po shkakton XBB.1.16 (kryesisht te fëmijët):

-Kruarje

-Shkarkim i pazakontë i syve

-Sy të kuq

Ideja që COVID-19 mund të shkaktojë një infeksion të syrit, përkatësisht konjuktivitin, nuk është krejtësisht e re. Sipas të dhënave, është publikuar një studim që tregon se zhvillimi i COVID-19 mund të shkaktojë shfaqjen e syrit të kuq te disa individë. Edhe më parë kemi parë se si COVID-i ndikon në sytë. Jo konjuktiviti, por sytë COVID ishin një nga shenjat e infeksionit edhe në valët e mëparshme.

Simptoma të tjera të zakonshme të COVID XBB.1.16

Varianti XBB.1.16 i Covid është një lloj i SARS-CoV-2 dhe kështu një infeksion me këtë variant mund të rezultojë në një sërë simptomash, që variojnë nga të lehta në të rënda. Këtu janë disa shenja të zakonshme që duhet të keni kujdes:

-Ethe me të dridhura

-Kollë e thatë e vazhdueshme

-Dhimbje koke

-Lodhje ekstreme

-Dhimbje trupi

-Dhimbje të fytit

-Frymëmarrje e shkurtër