Sot do të mbahet seanca e Këshillit të Sigurimit të OKB-së, e cila do të diskutojë raportin gjashtëmujor të Misionit të Administratës së Përkohshme të OKB-së në Kosovë (UNMIK), ku pritet që përfaqësuesja speciale dhe kryetarja e UNMIK-ut, Karolina Ziade, të paraqesë raportin që mbulon periudhën prej 19 mars deri më 18 shtator të këtij viti.

Serbia në seancë do të përfaqësohet nga kryeministrja Ana Brnabiç, ndërsa në emër të Prishtinës do të flasë kryetarja e Institucioneve të Përkohshme, Vjosa Osmani.

Sesioni i Këshillit të Sigurimit të OKB-së do të fillojë në orën 21:00 CET, sipas Euronews Serbia.

Ziyade pritet të nënvizojë zhvillimet kryesore politike dhe të sigurisë në Kosovë gjatë periudhës së mbuluar nga raporti i Sekretarit të Përgjithshëm, Antonio Guterres.

Në raport, Guterres u bëri thirrje të gjitha palëve që të përmbahen nga ndërmarrja e hapave të njëanshëm që mund të çojnë në forcimin e tensioneve dhe përshkallëzim të mëtejshëm.

“Përshkallëzimi i tensioneve dhe incidenteve të sigurisë në maj dhe qershor ndikoi negativisht në procesin e dialogut, i cili mbetet mënyra e vetme për të zgjidhur të gjitha çështjet e hapura”, tha Guterres.

Incidentet në maj dhe qershor, të cilat Guterres i përmend në raport, ndodhën pasi kryetarët e rinj të komunave me shumicë serbe, shqiptarë etnikë të zgjedhur në zgjedhjet që u bojkotuan nga serbët, hynë në ndërtesat e pushtetit lokal në Zveçan, Leposaviq dhe Zubin Potok, me ndihmën e forcave speciale të Kosovës.

Në raportin, i cili nuk përfshinte ngjarjet në fshatin Banjskë më 24 shtator, Guterres shkruante gjithashtu se ishte i “shqetësuar” se palët nuk kishin bërë përparim të dukshëm në zbatimin e Marrëveshjes për rrugën drejt normalizimit dhe se kishin ende nuk ka rënë dakord për rendin e zbatimit të dispozitave të aneksit të zbatimit të tij, për të cilin të dyja palët arritën një marrëveshje më 18 mars në Ohër.

“Mungesa e progresit në dialog mbart rrezikun e tensioneve të mëtejshme dhe përshkallëzimit të mundshëm në terren. U bëj thirrje palëve të konfirmojnë angazhimin e tyre të vërtetë për dialog me ndërmjetësimin e Bashkimit Evropian dhe të zbatojnë plotësisht të gjitha marrëveshjet e arritura deri më tani”, shtoi Guterres.

Ai po ashtu ka thënë se “është thelbësore që të gjendet një zgjidhje për mbajtjen e menjëhershme të zgjedhjeve lokale të jashtëzakonshme dhe gjithëpërfshirëse në veri të Kosovës, me pjesëmarrjen e serbëve, në mënyrë që të ulen tensionet dhe të ecim përpara”.

Në raport, Guterres përshëndeti Deklaratën për Personat e Zhdukur, të cilën Beogradi dhe Prishtina e miratuan më 2 maj në Bruksel, në një dialog me ndërmjetësimin e BE-së dhe u bëri thirrje palëve të marrin të gjitha masat e nevojshme në mirëbesim për zbatimin e dispozitave të atij dokumenti.

Ndonëse Guterres së fundi la të kuptohet se seanca do të jetë e mbyllur për publikun, për shkak të tensioneve mes përfaqësuesve të Beogradit dhe Prishtinës në seancën e mëparshme të mbajtur më 27 prill, seanca do të vazhdojë të jetë e hapur për publikun.

Detyrimi për mbajtjen e seancave të KS për situatën në Kosovë buron nga Rezoluta 1244 e KS të OKB-së, e cila mandaton që Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së “në intervale të rregullta” t’i raportojë KS për zbatimin e kësaj rezolute.

Në takim, anëtarët e Këshillit pritet të dënojnë rritjen e fundit të dhunës, të dekurajojnë veprime të mëtejshme të njëanshme, të bëjnë thirrje për de-përshkallëzimin e tensioneve dhe të inkurajojnë të dyja palët që të adresojnë çështjet në vijim përmes dialogut.

Para fillimit të seancës, Brnabiç duhet të takohet me Guterres, si dhe me Sergio Franco Danese, ambasadorin e Brazilit në OKB, i cili kryeson Këshillin e Sigurimit. Që nga miratimi i Rezolutës 1244 të Këshillit të Sigurimit të OKB-së më 10 qershor 1999, ky organ ka diskutuar për Kosovën katër herë në vit deri në 2018-ën.