Vazhdimisht na udhëzojnë të bëjmë gjumë të mjaftueshëm, por shkencëtarët paralajmërojnë se edhe gjumi i tepërt mund të jetë i dëmshëm.

Studiuesit në Universitetin e Galway, Irlandë, analizuan të dhënat nga 5000 njerëz, gjysma e të cilëve kishin pësuar tashmë një goditje në tru, raporton “DailyMail”.

Pjesëmarrësit që flinin më shumë se nëntë orë në natë kishin dyfish rrezik më të lartë për të pësuar goditje në tru në krahasim me ata që kishin shtatë orë standarde.

Rezultatet treguan gjithashtu se njerëzit që flinin më pak se pesë orë në natë kishin tre herë më shumë gjasa të pësonin një goditje në tru. Studimi ishte vëzhgues, që do të thotë se nuk mund të provonte nëse gjumi i tepërt ose i pakët po bënte më të mundshme goditjen në tru.

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) thonë se të gjithë duhet të kenë një minimum prej shtatë orësh gjumë çdo natë.

Por të dhënat tregojnë se një e treta e amerikanëve nuk arrijnë të marrin as kaq shumë gjumë – ndërsa rreth një në 20 flenë për më shumë se nëntë orë.

Gjumi për një kohë të gjatë tashmë është lidhur me probleme të shumta shëndetësore, duke përfshirë sëmundjet e zemrës, diabetin dhe obezitetin.

Dr Christine McCarthy, shkencëtare e gjumit që udhëhoqi hulumtimin, tha: “Rezultatet tona thonë se problemet e gjumit duhet të jenë një zonë e fokusit për parandalimin e sulmit në tru”.

“Me këto rezultate, mjekët mund të kenë biseda më të hershme me njerëzit që kanë probleme me gjumin”.

Nuk ishte e qartë pse gjumi i tepërt rrit rrezikun e goditjes në tru, por shkencëtarët thanë se mund të jetë një tregues i problemeve të tjera shëndetësore.

Kjo përfshin një mënyrë jetese të qëndrimit ulur, anemisë ose depresionit – të cilat dihet se të gjitha rrisin rrezikun e sulmit në tru – ose një probabilitet më të lartë për obezitet.

Nga ana tjetër, gjumi i pakët dihet gjithashtu se rrit rrezikun e pësimit të një sulmi për shkak të niveleve më të larta të presionit të gjakut, inflamacionit dhe rritjes së rrezikut të obezitetit dhe diabetit të tipit 2.

Në studimin e fundit, të botuar në revistën “Neurology”, shkencëtarët analizuan të dhënat e 5000 njerëzve që morën pjesë në studimin INTERSTROKE, i cili gjurmoi pacientët dhe krahasoi kontrollet nga 32 vende.

Pjesëmarrësit ishin mesatarisht rreth 62-vjeç, ndërsa dy në tre ishin meshkuj.

Të gjithëve iu kërkua të plotësonin një anketë mbi gjumin e tyre, duke përfshirë sa orë flinin, cilësinë e gjumit, nëse dremitën dhe nëse gërhisnin, nëse gërhisnin ose kishin probleme me frymëmarrjen gjatë gjumit.

Rezultatet treguan se në grupin e sulmit në tru, 151 persona flinin më shumë se nëntë orë. Për krahasim, në grupin pa sulme, 84 flinin kaq gjatë.

Të dhënat treguan gjithashtu se në grupin me sulme në tru, 162 persona kanë fjetur më pak se pesë orë, ndërsa në grupin pa sulme kjo ka rënë në 43.

Shkencëtarët zbuluan gjithashtu se njerëzit që gërhitnin gjatë gjumit – një shenjë e apneas së gjumit – kishin tre herë më shumë gjasa për të pasur një sulm në tru sesa grupi tjetër.

Njerëzit që gërhisnin kishin 91 për qind më shumë gjasa për të pasur një sulm, thonë gjithashtu të dhënat.

Dr McCarthy shtoi: “Jo vetëm që rezultatet tona thonë se problemet individuale të gjumit mund të rrisin rrezikun e një personi për sulm në tru, por të kesh më shumë se pesë nga këto simptoma mund të çojë në pesë herë më shumë rrezik për sulm në tru krahasuar me ata që nuk kanë probleme me gjumin”.

Financimi për studimin u drejtua nga Instituti Kanadez i Kërkimeve Shëndetësore, organizata kryesore e kërkimit shëndetësor në vend.