Një studim i publikuar nga New England Journal of Medicine, tregon se operacionet e prostatës nuk e ulin vdekshmërinë.

Nga 1,610 pjesëmarrës të studimit që u ndoqën vite më vonë, 45 kishin vdekur nga kanceri i prostatës, pavarësisht qasjes së trajtimit.
Burrat e diagnostikuar me kancer të lokalizuar të prostatës që duan të shmangin operacionin e menjëhershëm ose rrezatimin mund të zgjedhin me siguri të monitorojnë në mënyrë aktive sëmundjen si një metodë trajtimi.

Studiuesit në studim përcaktuan se shumica e meshkujve nuk duhet të panikohen ose të nxitojnë për të marrë vendime për trajtimin pas një diagnoze pasi shkalla e vdekshmërisë nga kanceri 15 vjet më vonë ishte relativisht e ulët pavarësisht nga qasja e trajtimit.

Studimi, i cili filloi në Mbretërinë e Bashkuar në vitin 1999, përfshiu 2,664 burra midis moshës 50 dhe 69 vjeç, të cilët u diagnostikuan me kancer të lokalizuar të prostatës. Nga ata burra, 1,643 u regjistruan në një provë që studionte tre metoda të ndryshme trajtimi, kirurgji për të hequr tumoret (553), rrezatim (545) dhe monitorim aktiv (545).

Pas një intervali mesatar prej 15 vitesh, studiuesit i krahasuan pjesëmarrësit me vdekjen nga kanceri i prostatës dhe vdekjen nga shkaqe të tjera. Studimi vuri në dukje se më shumë se një e treta e meshkujve u konsideruan si me rrezik të ndërmjetëm ose të lartë kur u diagnostikuan.
Nga 1,610 pacientë që u ndoqën, 45 burra vdiqën nga kanceri i prostatës, 17 që ishin në grupin e monitorimit aktiv, 12 që kishin kirurgji për të hequr tumoret dhe 16 që përfunduan rrezatimin.

Vdekja që nuk i atribuohet kancerit të prostatës ndodhi në 356 burra me numra të ngjashëm në të tre grupet e trajtimit.

Pasi përfundoi ndjekja, 133 burra në grupin e monitorimit aktiv ishin gjallë pa asnjë trajtim për kancerin e prostatës.

Studimi zbuloi se nuk kishte efekte diferenciale në vdekshmërinë specifike të kancerit në lidhje me nivelin bazë të PSA-së, fazën ose shkallën e tumorit ose rezultatin e shtresimit të rrezikut. Pas analizës 10-vjeçare, gjithashtu nuk u raportuan komplikime të trajtimit.
Në moshën 15 vjeçare, kanceri ishte përhapur në 9.4% të grupit të monitorimit aktiv, 4.7% të grupit të kirurgjisë dhe 5% të grupit të rrezatimit.

Autori kryesor Dr. Freddie Hamdy, nga Universiteti i Oksfordit, shkroi se studiuesit panë një ndryshim në përhapjen e kancerit në 10 vjet dhe prisnin që ai të bënte një ndryshim në mbijetesën në 15 vjet, por nuk ishte kështu. Ai shtoi se vetëm përhapja nuk parashikon vdekjen nga kanceri i prostatës.