Sandale grash të bëra me bar, rreth gjashtë mijë vjet të vjetra, janë zbuluar në një shpellë lakuriqësh nate në Spanjë.

Përveç këpucëve, studiuesit u befasuan kur gjetën objekte të tjera në shpellë, të cilat u grabitën nga minatorët në shekullin e 19-të dhe u gjetën në gjendje të mirë.

Sandalet e grave janë këpucët më të vjetra në botë, sipas shkencëtarëve që i studiuan objektet që zbuluan.

Siç raporton BBC, lagështia e ulët dhe erërat e ftohta brenda shpellës i kanë mbajtur ato në gjendje jashtëzakonisht të mirë.

Shkencëtarët gjithashtu analizuan shporta dhe mjete të ndryshme.

“Këto objekte janë materialet më të vjetra dhe më të ruajtura të fibrave bimore në Evropën Jugore që ne njohim deri më tani”, tha një nga dy drejtueset e studimit, Maria Herrero Otal.

“Diversiteti teknologjik dhe përpunimi i lëndëve të para të regjistruara nxjerr në pah aftësitë e komuniteteve parahistorike,” shtoi ai.

Bazuar në teknologjinë e avancuar të përdorur nga studiuesit, ata arritën në përfundimin se koleksioni i 76 objekteve të gjetura në shpellë ishte rreth 2000 vjet më i vjetër se sa mendohej më parë. Në fakt, disa objekte datojnë 9000 vjet më parë.

Sandalet e grave, të cilat u vunë nën mikroskop, ishin bërë nga lloje të ndryshme bari, të cilat ishin të dukshme në strukturën e tyre, thanë studiuesit, duke vënë në dukje se për prodhimin e tyre janë përdorur materiale të tilla si lëkura dhe gëlqere.