Konsumimi i mishit të përpunuar ose të kuq lidhet me shfaqjen e diabetit të tipit 2 por sipas një studimi të fundit konsumimi vetëm i dy fetave proshutë në ditë rrit rrezikun me 15%. Hulumtimi, i udhëhequr nga Universiteti i Kembrixhit dhe që përfshin 2 milionë njerëz në mbarë botën, ofron provat më gjithëpërfshirëse ende mbi lidhjen midis mishit dhe sëmundjes që është një nga rreziqet më të ngutshme për shëndetin global të njerëzve.

Më shumë se 400 milionë njerëz janë diagnostikuar me diabet të tipit 2, i cili është shkaku kryesor i verbërisë, dështimit të veshkave, sulmeve në zemër, goditjeve në tru dhe amputimeve. Përveç mbajtjes së një peshe të shëndetshme dhe ushtrimeve më shumë, provat tregojnë se një nga mënyrat kryesore për të reduktuar rrezikun e zhvillimit të sëmundjes është të përmirësoni dietën tuaj.


Ekspertët kryen një meta-analizë të të dhënave që përfshinin 1.97 milionë të rritur nga 20 vende në Evropë, Amerikë, Mesdheun Lindor, Azinë Juglindore dhe Paqësorin perëndimor dhe publikuan gjetjet e tyre në revistën Lancet Diabetes & Endocrinology. Autori kryesor i studimit, Profesorja e Universitetit të Kembrixhit, Nita Forouhi, tha: “Kërkimi ynë ofron provat më të plota deri më tani të lidhjes midis konsumit të mishit të kuq të përpunuar dhe të papërpunuar dhe një rreziku më të lartë të diabetit të tipit 2 në të ardhmen. Ai mbështet rekomandimet për kufizoni konsumin e tyre, për të reduktuar incidencën e diabetit të tipit 2 në popullatë”.


Studiuesit analizuan të dhënat nga 31 grupe studimore përmes InterConnect – një projekt i financuar nga BE për të kuptuar më shumë rreth diabetit të tipit 2 dhe obezitetit në popullata të ndryshme.

Mish i përpunuar dhe i papërpunuar


Ata zbuluan se konsumi i zakonshëm ditor prej 50 g. mishi i përpunuar – i barabartë me dy feta proshutë – lidhet me një rrezik 15% më të lartë të zhvillimit të diabetit të tipit 2 gjatë 10 viteve të ardhshme. Konsumi prej 100 g. mishi i kuq i papërpunuar në ditë – ekuivalenti i një biftek të vogël – u shoqërua me një rrezik 10% më të lartë të zhvillimit të sëmundjes.

Konsumi i zakonshëm prej 100 gr. e mishit të shpendëve në ditë lidhej me një rrezik 8% më të lartë. Kur u kryen analiza të mëtejshme për të testuar gjetjet në skenarë të ndryshëm, lidhja për konsumin e shpendëve u bë më e dobët, por lidhjet me diabetin e tipit 2 për mishin e përpunuar dhe mishin e kuq të papërpunuar mbetën, zbuluan studiuesit.


Konsumi prej 100 g. mishi i kuq i papërpunuar në ditë – ekuivalenti i një biftek të vogël – u shoqërua me një rrezik 10% më të lartë të diabetit të tipit 2. Të dhënat e InterConnect lejuan ekipin hulumtues të merrte më lehtë në konsideratë “faktorë të ndryshëm, të tillë si stili i jetesës ose sjelljet shëndetësore, që mund të ndikojnë në marrëdhënien midis konsumit të mishit dhe diabetit,” thanë studiuesit.

Autori kryesor Dr Chunxiao Li, gjithashtu nga Kembrixhi, tha se ndërsa studimet e mëparshme kishin bashkuar rezultatet ekzistuese, analiza e re shikonte të dhënat nga pjesëmarrësit individualë në secilin studim. Kjo teknikë i lejoi studiuesit të siguronin prova më specifike në lidhje me marrëdhënien midis ngrënies së llojeve të ndryshme të mishit dhe diabetit të tipit 2 sesa ishte e mundur më parë.

Dieta e duhur dhe ushtrimet
Dr. Duane Mellor, nga Universiteti Aston, i cili nuk ishte i përfshirë në hulumtim, tha se mesazhi i përgjithshëm për konsumin e moderuar të mishit ishte në përputhje me këshillat për të zvogëluar rrezikun e diabetit të tipit 2, duke përfshirë një dietë të pasur me perime, fruta, arra, fara dhe bishtajore. .

“Kjo duhet të shoqërohet me aktivitet të rregullt fizik për të minimizuar rrezikun e zhvillimit të diabetit të tipit 2”, tha Mellor.