Ushqimet e përpunuara mund të jenë të përballueshme dhe të volitshme për shumë njerëz.
Nga ana tjetër, ato përmbajnë shumë yndyrna, kripë dhe sheqer.
Diabeti dhe ushqimet që nuk duhen konsumuar
Yndyra, kripa dhe sheqeri, të treja janë armiqtë e organizmit dhe sidomos të atyre që vuajnë nga diabeti.
Po cilat janë ushqimet e përpunuara të rrezikshme për njerëzit që vuajnë nga diabeti? Lexoni listën e përgatitur nga AgroWeb.org.
Orizi i bardhë
Orizi i bardhë është i lirë dhe gatuhet shpejt.
Por siç ndodh rëndom me ushqimet e tjera të përgatitura nga mielli i rafinuar (buka e bardhë dhe makaronat) edhe orizi i bardhë është i zhveshur nga çdo ushqyes i rëndësishëm.
Për më tepër, ai rrit nivelin e sheqerit në gjak.
Sipas të dhënave të AgroWeb.org rekomandohet orizi kaf, elbi, bullguri, kuinoa apo buka me drithëra të plota.
Mund të kërkojnë shumë kohë për t’u gatuar, por janë më të shëndetshëm dhe me vlera.
Patatet e skuqura
Patatet e skuqura minojnë përpjekjet tuaja për të ruajtur peshën optimale dhe mbajtur nën kontroll diabetin.
Ato nuk kanë asnjë vlerë shëndetsore dhe vetëm rrisin nivelin e sheqerit në gjak.
Konsumoni më shumë patate të pjekura.
Zgjidhni pataten e ëmbël.
Prijeni në feta dhe piqini në furrë.
Mos blini patate të ngrira në supermarket sepse janë të mbushura me përbërës artificialë.
Frutat Konservë
Ngrënia e frutave dhe perimeve të freskëta u bën shumë mirë njerëzve që vuajnë nga diabeti i tipit 2.
Frutat konservë bëjnë të kundërtën.
Ato janë të mbushura me shurup të ëmbël të përpunuar.
Nëse këto fruta ju pëlqejnë shumë, më mirë shpëlajini me shumë ujë përpara se t’i hani.
Patatinat
Patatinat dhe produkte të ngjashme mund të minojnë përpjekjet tuaja për të mirëmbajtur peshën.
Ato shtojnë kaloritë, kripën dhe substancat kimike, por nuk ofrojnë as fibër as ndonjë ushqyes të rëndësishëm.
Pijet e gazuara
Pijet e gazuara, madje edhe ato që reklamohen si pa sheqer janë të rrezikshme për peshën dhe diabetin.
Zëvëndësojeni këtë pije me ujë me gaz me pak lëng limoni ose limoni jeshil.
Hidhni frutat në ujë bashkë me borzilok e limon dhe kështu keni krijuar një pije të shëndetshme që shuan etjen.
Ushqimet me sheqerna të shtuara
Sheqernat e shtuara janë përbërësit bazë të çdo ushqimi të konservuar siç janë biskotat, salcat e ndryshme, ëmbëlsirat, salcat e sallatave, drithërat e të tjerë.
Mjekët thonë se gratë nuk duhet të konsumojnë më shumë se 6 lugë çaji me sheqerna në ditë ndërsa meshkujt nuk duhet të konsumojnë më shumë se 9 lugë çaji.
Mishrat e përpunuar
Mishrat e përpunuar mund të mos përmbajnë sheqer por ato kanë shumë yndyrë, kripë dhe substanca të tjera shtesë që rrisin rrezikun e diabetit të tipit 2.
Hiqni dorë nga sallamet, proshutat, salçicet, donerët e të tjerë dhe zgjidhni mish të mirë në gjendje natyrale të papërpunuar.
Hamburgerët
Ushqimet e shpejta janë një faktor rreziku
Sipas ekspertëve, njerëzit që hanë hamburgerë ose sufllaqe më shumë se dy herë në ditë kanë më shumë gjasa të preken nga diabet.
Zgjidhni sanduiçët me mish pule dhe perime më mirë.
Idealja është t’i përgatisni vetë ato në shtëpi.
Drithërat e ëmbël
Drithërat e mëngjesit me ngjyra e çokollatë gjenden në çdo shtëpi.
Ato janë të mbushura me sheqer dhe nuk kanë fibër.
Zgjidhni drithëra që përmbajnë 5 gramë ose më shumë fibër dhe më pak se 7 gramë sheqer për racion./AgroWeb.org