Sipërfaqja maksimale e akujve në Antarktik në vitin 2023 ka arritur nivelin më të ulët që nga fillimi i regjistrimeve satelitore në vitin 1979, tha sot Qendra Kombëtare e të Dhënave për Borën dhe Akullin e SHBA-së (NSIDC).

Shkencëtarët e NSIDC-së thanë se më 10 shtator akulli i detit Antarktik ka të ngjarë të ketë arritur një sipërfaqe maksimale prej 16,96 milionë kilometra katrorë, më shumë se 1 milion kilometra katrorë nën shkallën maksimale, një nivel rekord i regjistruar në 1986.

Sipërfaqja e akullit përcaktohet si zona totale në të cilën përqendrimi i akullit është të paktën 15%.

“Matjet e publikuara janë vetëm një zbulim paraprak, që do të rishikohen pasi kushtet e vazhdueshme të dimrit mund të rrisin më tej shkallën e akullit”, tha NSIDC. Një analizë përfundimtare pritet të publikohet në fillim të tetorit.