Dy aleatë të palëkundur të ish-presidentit Donald Trump u kthyen kundër tij këtë javë, një kthesë tronditëse e ngjarjeve që tani mund të përbëjë një kërcënim të madh për aftësinë e tij për të shmangur akuzat penale që lidhen me përpjekjet e tij për të përmbysur zgjedhjet presidenciale të vitit 2020.

Zhvillimet e shpejta janë një nxitje masive për prokurorët në kontenë Fulton, Gjeorgji, dhe çështjen federale të veçantë, por të mbivendosur kundër Trump, që u ngrit nga këshilltari special i Departamentit të Drejtësisë, Jack Smith.

Lutjet janë një shfaqje e qartë e realitetit që çështja e Gjeorgjisë kundër Trump dhe bashkë-pandehurve të tij po bëhet më e fortë. Ndërsa Trump është zotuar të luftojë deri në fund të hidhur, këto marrëveshje të sapo nënshkruara për pranimin e fajësisë i detyrojnë të pandehurit e tij të përballen me të njëjtën zgjedhje të vështirë: të presin një marrëveshje ose të hedhin zare në gjyq.

Për dy të pandehurit e shquar të Trump – Sidney Powell dhe Kenneth Chesebro – gjyqi i afërt pesë-mujor, i cili mund të rezultojë në një dënim prej vitesh burgim, duket se i ka nxitur ata të kthehen.

Vendimet e tyre për t’u shndërruar nga Trump i guximshëm në dëshmitar kyç kundër tij ka të ngjarë të shkatërrojnë çdo ndjenjë të pathyeshmërisë që mund të ndjejnë ish-presidenti ose të tjerët të akuzuar, ndoshta për herë të parë.

Kujtojmë që ish-presidenti Trump akuzohet për një sërë akuzash, por deri më tani ai nuk pa pranuar asnjërën prej tyre.