SHBA-ja po përpiqet të frenojë pushtimin tokësor të Gazës nga Izraeli për aq kohë sa të jetë e mundur – por nuk ka shumë kohë, ka thënë një analist i sigurisë dhe mbrojtjes.

Profesor Michael Clarke , ish-drejtor i përgjithshëm i Institutit Mbretëror të Shërbimeve të Bashkuara, tha se Uashingtoni ka të ngjarë të shpresojë të lehtësojë krizën humanitare në Gaza dhe të tërheqë më shumë pengje përpara se trupat izraelite të hyjnë në rajon.

“SHBA-të e dinë se nuk mund të parandalojnë për shumë gjatë dhe nuk do të duan sepse kjo duhet të ndodhë në një moment,” tha ai.

Thirrja e Joe Biden me Kanadanë dhe katër të mëdhenjtë në Evropë dje ka të ngjarë të përqendrohet rreth mënyrës se si të frenohet kriza, tha Prof Clarke – pasi ai sugjeroi se vizitat e mëtejshme diplomatike këtë javë e bëjnë të pamundur që ofensiva tokësore të vijë në ditët e ardhshme.

“Nëse ke një udhëheqës të huaj në qytet, është shumë e vështirë të nisësh pushtimin, jo e pamundur, por e vështirë.Unë mendoj se amerikanët po përpiqen të zgjasin procesin me anë të të cilit ata mund të bëjnë më shumë në anën humanitare dhe ndoshta të nxjerrin disa pengje të tjerë. Por ata mund të shkojnë vetëm deri tani.” tha ai.