Ministrja e Punës e Spanjës dhe një nga tre zëvendëskryeministrat e vendit, Yolanda Diaz, ka njoftuar se do të largohet si lidere e aleancës së krahut të majtë Sumar pas paraqitjes së dobët të saj në zgjedhjet evropiane.

Sumar, i cili u mblodh vitin e kaluar për të ndihmuar në mbrojtjen e ekstremit të djathtë gjatë zgjedhjeve të përgjithshme në Spanjë, fitoi vetëm tre vende. Koalicioni i Majtë e Bashkuar – një nga anëtarët kryesorë të Sumar – nuk arriti të fitonte një vend të vetëm.

Si rezultat, Diaz ka vendosur të japë dorëheqjen si koordinatore e Sumar, megjithëse do të vazhdojë me detyrat e saj ministrore.

“Këto zgjedhjet e fundit kanë vepruar si një pasqyrë. Njerëzit nuk bëjnë gabime kur votojnë – dhe as nuk bëjnë gabime nëse vendosin të mos votojnë. Kjo është gjithmonë përgjegjësia jonë – dhe, pa dyshim, në këtë rast, kjo është përgjegjësia ime. Njerëzit kanë folur dhe unë po marr përgjegjësinë. Kam vendosur të largohem nga posti im si koordinator i Sumar. Duhet të ketë një debat dhe vendimi im hap rrugën për atë debat”, tha Díaz në një deklaratë të transmetuar të hënën pasdite.