Agjencia më e madhe e lajmeve në botë, Reuters i ka bërë jehonë ndërprerjes më të madhe të energjisë elektrikë në rajonin e Ballkanit. Probleme me ndërprerjen e energjisë elektrike, e kanë pasur Shqipëria, Kroacia, Mali i Zi dhe Bosnje & Herzegovina. Ndërkohë që shkaku për këtë ndërprerje galopante të energjisë elektrike ende nuk dihet se cila është. Problemet që ka sjell kjo ndërprerje e energjisë elektrike, janë të shumta, duke nisur nga bizneset që i janë shkaktuar mijëra euro humbje po ashtu dhe te qytetarët, duke i në terr total.  

Artikulli i Plotë:

Një ndërprerje e madhe e energjisë goditi Malin e Zi, Bosnjën, Shqipërinë dhe pjesën më të madhe të brigjeve të Adriatikut të Kroacisë të premten, thanë zyrtarët, duke ndërprerë bizneset, duke mbyllur semaforët dhe duke i lënë njerëzit të mbytur në mes të një vale të nxehti. Operatorët e energjisë në të katër vendet thanë se po hetonin se çfarë e shkaktoi dështimin. Top Channel i Shqipërisë citoi burime të paidentifikuara duke thënë se një ndërlidhës kishte dështuar në Mal të Zi, megjithëse nuk kishte asnjë konfirmim zyrtar.

Në Bosnje, nuk kishte energji elektrike në kryeqytetin Sarajevë dhe në qytetet e Banja Lukës dhe Mostarit, thanë reporterët e Reuters. Mediat lokale raportuan një ndërprerje të energjisë në të gjithë vendin. Trafiku u ndal në qytetin bregdetar kroat të Splitit pasi semaforët dështuan, njoftoi TV shtetëror HRT. Sirenat e ambulancës ranë nëpër qytet, shtoi ai.

Njësia e energjisë elektrike HEP e Kroacisë tha se ndërprerja në disa pjesë të vendit ishte shkaktuar nga “një shqetësim ndërkombëtar që preku disa vende”, pa hyrë në detaje të mëtejshme.

“Operatori kroat i sistemit të transmetimit po kryen një analizë me operatorët e sistemit të vendeve fqinje për të përcaktuar shkakun,” shtoi HEP.

Kompania tha se kishte vënë në funksionim të plotë kapacitetet e saj prodhuese për të siguruar “furnizimin në kohën më të shkurtër të mundshme”. Shpërndarësi malazez i energjisë CEDIS tha se “ndërprerjet e rrjetit” kishin ndërprerë energjinë në pjesën më të madhe të vendit.

Ivan Asanoviç, drejtori ekzekutiv i ndërmarrjes së energjisë CGES të Malit të Zi, tha se shkaku i ndërprerjes “me përmasa rajonale” ishte i panjohur dhe se CGES dhe CEDIS po punonin së bashku për ta zgjidhur atë. Top Channel i Shqipërisë tha se kryeqyteti Tirana dhe një numër qytetesh nuk kishin energji elektrike.