Në brigjet e ishullit Tybee, Gjeorgji, një mbetje misterioze dhe potencialisht e rrezikshme nga epoka e Luftës së Ftohtë vazhdon të shkaktojë shqetësim.

Gjithçka filloi më 5 shkurt 1958, kur dy avionë të Forcave Ajrore u përplasën gjatë një misioni stërvitor, duke lënë të gjallë të gjithë ata të përfshirë për mrekulli.

Megjithatë, një nga avionët mbante një bombë bërthamore, një praktikë jo e pazakontë gjatë ushtrimeve stërvitore. Deri më sot, kjo armë besohet të jetë diku në fund të oqeanit, duke paraqitur një kërcënim.

Periodikisht, zona regjistron nivele të larta të radioaktivitetit, duke ndezur përpjekjet e qeverisë amerikane për të gjetur bombën e zhdukur, e cila besohet të jetë fshehur në fund të detit. Kërkimi fillimisht përfshinte zhytës të Forcave Ajrore dhe Marinës që kombinonin zonën.

Megjithatë, më 16 prill 1958, ushtria e kishte deklaruar bombën “të humbur”, duke pretenduar se nuk kishte rrezik për një shpërthim apo rrjedhje radioaktive.

Një oficer në pension i Forcave Ajrore ka nisur një kërkim për të gjetur pajisjen bërthamore të humbur.

Stephen Schwartz, autor i librit “Kostot dhe pasojat e armëve bërthamore të SHBA-së që nga viti 1940”, e përshkroi këtë ngjarje si një trashëgimi të qëndrueshme të Luftës së Ftohtë, një kujtesë për pasigurinë dhe rrezikun e epokës.

Megjithatë, disa ekspertë argumentojnë se mund të jetë e mençur të lihet bomba e patrazuar, edhe nëse zbulohet.

Rreziku i shpërthimit aksidental gjatë rikuperimit dhe nevoja për të hequr dhe asgjësuar në mënyrë të sigurtë uraniumin e bën procesin të rrezikshëm dhe të shtrenjtë, me kosto të vlerësuara që fillojnë nga 5 milionë dollarë.