Hulumtimi i ri shqyrton mekanizmin me të cilin gjendja mendore e një personi ndikon në shëndetin e zemrës.

Depresioni, ankthi dhe stresi kronik rrisin rrezikun e komplikimeve të shëndetit të zemrës dhe trurit, sipas dy studimeve që do të prezantohen në sesionet shkencore të Shoqatës Amerikane të Zemrës në Filadelfia, SHBA .

Mund të dihet se kushtet e shëndetit mendor rrisin rreziqet e shëndetit të dobët të zemrës, por hulumtimi i ri shqyrton mekanizmin me të cilin gjendja mendore e një personi ndikon në shëndetin e zemrës së tyre, një mekanizëm që nuk është kuptuar plotësisht.

Hulumtimi shqyrtoi të dhënat për më shumë se 71,000 të rritur , me një moshë mesatare 49 vjeç, nga dhjetori 2010 deri në dhjetor 2020 . Shkencëtarët, të udhëhequr nga Giovanni Sivieri, një studiues në Qendrën e Kërkimit të Imazherisë Kardiovaskulare në Spitalin e Përgjithshëm të Massachusetts dhe Shkollën Mjekësore të Harvardit, zbuluan se pjesëmarrësit e studimit të diagnostikuar më parë me ankth ose depresion zhvilluan një faktor të ri rreziku mesatarisht gjashtë muaj më herët se ata pa depresion. ose ankth. Depresioni dhe ankthi u zbulua se rrisin rrezikun e një ngjarjeje të madhe kardiovaskulare, të tilla si një atak në zemër ose goditje në tru, me rreth 35%. Përveç kësaj, njerëzit me një predispozicion më të lartë gjenetik ndaj stresit zhvilluan faktorin e tyre të parë të rrezikut kardiovaskular mesatarisht një vit e gjysmë më herët se njerëzit pa shënuesin gjenetik.

Studiuesit argumentojnë se depresioni dhe ankthi mund të shkaktojnë ndryshime të trurit që shkaktojnë efekte në rrjedhën e poshtme në trup, të tilla si rritja e inflamacionit dhe depozitimi i yndyrës, dhe inkurajojnë njerëzit me depresion ose ankth që të bëjnë kontrolle më të shpeshta për faktorët e rrezikut kardiovaskular, siç është presioni i lartë i gjakut . presioni, kolesteroli i lartë dhe diabeti i tipit 2.

Një studim i dytë vlerësoi të dhënat për 2685 të rritur pa sëmundje kardiovaskulare ekzistuese me një moshë mesatare 48 vjeç. Pjesëmarrësit u ndoqën mesatarisht 12.4 vjet. Stresi i akumuluar u zbulua se lidhet me një rritje prej 22% të rrezikut të aterosklerozës, në të cilën pllakat krijohen në arterie duke reduktuar rrjedhën adekuate të gjakut. Ajo shoqërohet gjithashtu me një rritje prej 20% të rrezikut të sëmundjeve totale kardiovaskulare , duke përfshirë sëmundjen koronare të zemrës dhe dështimin e zemrës.

Për më tepër, stresi i akumuluar u zbulua të ishte më i lartë tek gratë, ato të moshës 18-45 vjeç, të rriturit me ngjyrë të vetë-identifikuar ose hispanikë, ato me të ardhura dhe arsimim më të ulët dhe ato që raportuan diskriminim racor/etnik dhe mungesë sigurimi shëndetësor.

Stresi i vazhdueshëm, zbuloi analiza, rrit rrezikun e shëndetit të dobët të zemrës dhe trurit në dy mënyra: duke ndikuar drejtpërdrejt në mirëqenien fizike, por edhe duke rritur zakonet e këqija të jetesës si pirja e duhanit dhe qëndrimi i ulur, të cilat nga ana tjetër çojnë në ulje shëndetin kardiovaskular.