Flokët e lagur janë një vend ku bakteret dhe kërpudhat mund të lulëzojnë shumë lehtë.

Kur jeta jonë e ngarkuar pengon kujdesin e lëkurës dhe flokëve, ne shpesh përfundojmë duke bërë disa hapa të gabuara. Një nga gjërat që kemi bërë të gjithë në një moment apo në tjetrin është larja e flokëve vonë gjatë natës dhe rënia në gjumë me flokë të lagur.

Gjëja e rëndësishme që duhet të dimë është se gjumi me flokë të lagur është një hap vërtet i keq për shëndetin e flokëve. Flokët e lagur jo vetëm që mund të ndikojnë në shëndetin e kokës, por edhe në pjesë të tjera të trupit si lëkura.

Çfarë nuk duhet të bëjmë sipas ekspertëve?

Të shkosh në shtrat me flokë të lagur është një jo për të gjithë. Kur qelizat e vdekura të lëkurës, grimi dhe vajrat natyralë që mbushin këllëfin e jastëkut tuaj përzihen me flokë të lagur, rezultatet mund të jenë jo aq të këndshme. Ekspertët rekomandojnë që të paktën t’i thajmë flokët para gjumit nëse i lajmë flokët vonë.

Mund të shkaktojë:

-Dëmtimin e flokëve

-Infeksionet mykotike

-Infeksionet bakteriale

-Kruarje e kokës

-Zbokth

Pasojat e gjumit me flokë të lagur

Kur flokët tanë janë të lagur, janë më të brishtët. Shkuarja në shtrat me flokë të lagur vetëm sa do të rrisë rrezikun e dëmtimit dhe thyerjes së flokëve. Kur flemë, ka shumë fërkime me jastëkut dhe kjo rrit thyerjen e flokëve dhe rënien e flokëve. Përveç rënies së flokëve, gjumi me flokë të lagur mund të rrisë gjithashtu mundësinë për të marrë infeksione në lëkurën e kokës. Fjetja me flokë të lagur nuk lejon që flokët të thahen shpejt dhe disa baktere dhe kërpudha lulëzojnë në atmosferë të ngrohtë. Kështu, ato mund të lulëzojnë lehtësisht në skalpin tonë të lagur. Më së shpeshti, një lloj majash i quajtur Malassezia mund të grumbullohet në lëkurën e kokës dhe të shkaktojë rrëshqitje, e cila mund të ngatërrohet me zbokth.” Mënyra më e mirë për të ditur se çfarë e shkakton lëkurën e kokës është të vizitoni një dermatolog pasi ndryshimet në paraqitjet e tyre klinike mund të jenë delikate.