India ka zëvendësuar Francën si blerësi më i madh në botë i uiskit skocez për nga vëllimi, tregojnë shifrat e fundit.

Prodhuesit e uiskit eksportuan 219 milionë shishe në Indi, 60% më shumë në vitin 2021, tha Shoqata Skoceze e Uiskit (SWA).

SHBA është ende blerësi më i madh për nga vlera – importoi uiski skocez me vlerë 1.05 miliardë paund  në 2022. India ishte e pesta në listë.Scotch ka qenë prej kohësh një simbol statusi në Indi, por ende ka vetëm një pjesë prej 2% në tregun më të madh të uiskit në botë.

Uiski i përzier, i cili është më i lirë, ka qenë prej kohësh zgjedhja e preferuar për miliona konsumatorë indianë. Por kërkesa për malte më të shtrenjta është rritur gjithashtu, e nxitur nga ndryshimet kulturore dhe një rritje në fuqinë shpenzuese të indianëve.

Ndërsa pjesa e Indisë në shitjet globale skoceze është rritur, vëllimet e eksporteve në vend u rritën më shumë se 200% gjatë dekadës së fundit.

India vendos tarifë importi 150% për çdo shishe uiski skocez.

SWA shpreson që një marrëveshje e shumëpritur tregtare midis Indisë dhe Mbretërisë së Bashkuar mund të ndihmojë në lehtësimin e kësaj.

Franca ishte e dyta në listën e SWA si për nga vlera ashtu edhe për nga vëllimi.

Përveç Indisë, prodhuesit skocezë panë rritje dyshifrore në Tajvan, Singapor dhe Kinë “ndërsa rimëkëmbja pas Covid vazhdoi”, tha shoqata.

Kjo siguroi gjithashtu që rajoni më i gjerë Azi-Paqësor të kapërcente Bashkimin Evropian si tregu më i madh rajonal për produktin në 2022 – ai importoi 1.8 miliardë paund uiski skocez, i cili përbënte 29% të totalit të eksporteve globale, të cilat u rritën 37% në 6.2 miliardë funte.