Ëndrrat janë imazhe, por edhe tinguj, ndjesi dhe zëra që shohim dhe përjetojmë kur flemë. Ndonjëherë ëndërrojmë njerëz dhe vende të njohura, herë të tjera ëndërrojmë për të huaj të përsosur dhe vende të paparë më parë. Shpesh ato lidhen me ngjarjet që kanë ndodhur gjatë ditës ose mendimet e bëra para se të flinin.

Interpretimi i ëndrrave

Nëse nisemi nga supozimi se ëndrra zbulon disa aspekte të pavetëdijes sonë, është e vetëkuptueshme që interpretimi i saj është thelbësor për të nxjerrë në pah disa zona të panjohura të psikikës sonë. Një simbolikë numerike shoqërohet shpesh me interpretimin e një vizioni ëndrrash: në fakt, numrat me fat që lidhen me kabalin ose grimasën korrespondojnë me imazhet dhe përvojat e jetuara gjatë natës.

Funksioni i ëndrrave

Nuk ka asnjë arsye të vërtetë pse ne ëndërrojmë. Teoritë e zhvilluara rreth asaj se pse ne ëndërrojmë janë të shumta, por të gjitha të ndryshme dhe asnjëra nuk ndahet në mënyrë universale nga studiuesit. Sipas shumë prej këtyre teorive, ëndrrat nuk kanë asnjë funksion real, ndërsa sipas të tjerave, ashtu si gjumi, ato prodhojnë efekte të rëndësishme të dobishme në gjendjen emocionale (dhe madje edhe fizike) të personit që ëndërron.

Si t’i interpretoni ato

Para së gjithash, kur i afroheni interpretimit të një ëndrre, duhet të çliroheni nga paragjykimet dhe modelet mendore brenda të cilave zakonisht arsyetoni. Paragjykimet dhe çdo bestytni, në fakt, mund të ndikojnë në interpretim. Çdo ëndërr, pra, duhet të interpretohet më vete: edhe nëse ka pika fikse dhe simbole klasike, ne duhet të përpiqemi të japim një shpjegim që është i përshtatshëm për çdo rast individual. Edhe kur imazhet e ëndërruara duken të pashpjegueshme, përpiquni të bëni një përpjekje memorie dhe të kuptoni nëse ato lidhen me fraza, shprehje ose ndjesi të përjetuara në jetën e përditshme. Në këtë mënyrë, pra, ju do të interpretoni më së miri vizionin tuaj. Siç thamë, një numër i kabalit ose grimasit shpesh mund t’i atribuohen skenave të ëndrrave.

Ëndrra universale

Secili prej nesh ëndërron në bazë të përvojës sonë personale, por sipas studiuesve disa tema të ëndërruara janë të përsëritura në të gjithë individët në mbarë botën. Prandaj ka disa përvoja të zakonshme të ëndrrave (të cilat do t’i shohim më vonë në artikull) edhe nëse secili individ i lidh ato me përvoja dhe fakte të jetuara në vetën e parë. Ndonjëherë ndodh që një ëndërr të përsëritet disa herë dhe kjo mund të nënkuptojë se keni një punë të papërfunduar. Më pas jepni një interpretim të përgjithshëm ëndrrës, por më pas përpiquni të shqyrtoni detajet dhe përpiquni të kuptoni nëse ka një mesazh paralajmërues pas imazheve të ëndërruara.

Emocionet

Për të interpretuar më mirë një ëndërr, është e nevojshme të rindërtoni ndjesinë e ngjallur nga imazhet. Emocionet e përjetuara janë të shumta: gëzim, lumturi, frikë. Por më i zakonshmi, sipas një studimi amerikan të kryer për më shumë se 40 vjet, është ankthi: emocionet negative, pra, fitojnë mbi ato pozitive. Ndonjëherë imazhet që shohim gjatë gjumit janë aq realiste saqë është e mundur edhe të ndjeni dhimbje, fizike dhe emocionale. Jeni zgjuar ndonjëherë me jastëkun tuaj të lagur nga lotët? Apo ju ka ndodhur ndonjëherë të ndjeni dhimbje në disa pjesë të trupit? Studimet e konfirmojnë këtë: dhimbja hyn në ëndrra dhe kalon pengesën midis zgjimit dhe gjumit.

Fluturoni, bini dhe humbni kontrollin

Imazhe të tjera të njohura janë fluturimi, rënia dhe humbja e kontrollit, veçanërisht e automjetit. Përvoja e fluturimit sugjeron një çlirim të subjektit që ëndërron nga vështirësitë që e shtypën atë. Kuptimi është pozitiv: ata që ëndërrojnë të fluturojnë kanë një aftësi të mirë për të marrë vendime të rëndësishme. Ndjenja e rënies, e cila shpesh na bën të kërcejmë në mes të natës, tregon se po e merrni shumë për zemër një situatë në jetën tuaj: prandaj duhet t’i përballoni vështirësitë në një mënyrë më të qetë. Së fundi, nëse keni ëndërruar ndonjëherë të humbisni kontrollin e makinës suaj, mos u shqetësoni: kuptimi është pozitiv. Do të thotë, në fakt, se po bëhet përparim drejt një qëllimi të caktuar, të cilin ëndërrimtari beson se nuk mund ta arrijë.

Numrat

Çdo ëndërr mund të lidhet me një numër: kjo praktikë është e përhapur në kultura të ndryshme dhe mund të gjurmohet në kabalet e ndryshme të studiuara që nga kohërat e lashta. Megjithëse nuk ka prova shkencore, shumë nga këto praktika janë bërë pjesë e trashëgimisë tradicionale dhe kulturore të popujve në çdo gjerësi gjeografike. Me kalimin e viteve kabale të ndryshme kanë zënë vend edhe në Itali dhe më e njohura është deri tani grimaci napolitane, e lidhur pazgjidhshmërisht me qytetin e Napolit.

/Revista Psikologji