Shkrimtari norvegjez Jon Fosse është fituesi i Çmimit Nobel për Letërsi për vitin 2023 “për dramat dhe prozën e tij novatore që i japin zë të pathënshmes”, njoftoi Akademia Suedeze në Stokholm të enjten.

Fosse, 64 vjeç, ka lindur në bregun perëndimor të Norvegjisë. Vepra e tij përbëhet nga rreth 40 drama, si dhe një mori romanesh, poezish, ese, libra për fëmijë dhe përkthime.

Komiteti lavdëroi stilin e autorit, i cili është njohur si “minimalizmi fosse”.

Çmimi Nobel për Letërsinë është një nder i madh në botën e letërsisë dhe është i dhënë “personit që do të ketë prodhuar në fushën e letërsisë veprën më të shquar në një drejtim ideal”, sipas testamentit të Alfred Nobelit.

Këtë vit, çmimi është rritur në 11 milion korona suedeze, duke e bërë atë një çmim edhe më të dëshiruar.