Komisioni Evropian pritet të rrisë tarifat për automjetet elektrike të prodhuara në Kinë duke nisur nga data 5 korrik.

Ministria e Tregtisë e Kinës ka nisur një “hetim” për importet e “mishit të derrit dhe nënprodukteve përkatëse” nga Bashkimi Evropian, një lëvizje që i hap rrugën kufizimeve tregtare në një sektor të ndjeshëm për bllokun.

Hetimi u shkaktua nga një ankesë e paraqitur nga China Animal Husbandry Group, një kompani shtetërore që merret me blegtorinë.

Njoftimi i së hënës shihet si një nisje e hakmarrjes për tarifat e ardhshme të BE-së për automjetet elektrike me bateri (BEV) të prodhuara në Kinë, të cilat dyshohet se janë subvencionuar shumë dhe shiten me çmime artificialisht të ulëta.

Komisioni Evropian tha javën e kaluar se do të vendosë detyrime shtesë për këto mallra më 5 korrik, përveç nëse Pekini ofron mjete juridike për të siguruar konkurrencë të ndershme. Tarifat e propozuara do të variojnë nga 17.4% në 38.1% dhe do të vijnë në krye të një tarife ekzistuese prej 10%.

Vendimi paraprak i Komisionit u bazua në gjetjet e dëmshme që treguan shkallën e përdorimit të ndihmës shtetërore nga Pekini për të rritur prodhimin e saj mjeteve elektrike. Subvencionet u gjetën “në të gjithë zinxhirin e furnizimit” dhe përfshinin të gjitha nivelet e qeverisë, thanë zyrtarët.

Ministria e Tregtisë e Kinës e ka denoncuar hetimin e BE-së si një “akt proteksionist” që “ndërtoi artificialisht dhe ekzagjeroi të ashtuquajturat subvencione”. Ai gjithashtu u zotua se “do të marrë me vendosmëri të gjitha masat e nevojshme për të mbrojtur me vendosmëri të drejtat dhe interesat legjitime të kompanive kineze”, gjuhë që la të kuptohet për hakmarrje që do të vijnë së shpejti.