Lëkura e thatë është një nga manifestimet më të shpeshta të lëkurës të diabetit mellitus, një gjendje që vështirëson jetën e përditshme të pacientëve dhe mund të trajtohet me produktet e duhura.

Kanë kaluar një shekull e një vit që nga administrimi i parë i insulinës, 100 vjet që kur shkencëtarëve Frederick Banting dhe John MacLeod iu dha Çmimi Nobel në Mjekësi për trajtimin jetëshpëtues kundër diabetit. Dita Botërore e Diabetit këtë vit vjen për të informuar dhe rritur ndërgjegjësimin për sëmundjen metabolike që prek më shumë se 420 milionë pacientë në mbarë botën, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, si dhe një në dhjetë persona në Greqi.

Si çdo vit, Dita Botërore e Diabetit përdoret për të nënvizuar rolin e stilit të jetesës në parandalimin dhe menaxhimin e sëmundjes, të drejtat e pacientëve, aksesin e pabarabartë në kujdesin shëndetësor apo komplikacionet diabetike si nefropatia dhe neuropatia.

Do të publikohen shumë foto ku shfaqet një gisht i gatshëm për t’u “gopur” për të matur sheqerin. Vetëm këtë vit, ne po shohim përtej gishtit, te duart, këmbët, gjymtyrët apo trungu, çdo zonë të lëkurës që mund të ketë shfaqur simptoma të lëkurës që kërkojnë kujdes.

Kujdesi i nevojshëm për simptomat e lëkurës

Nevoja e vazhdueshme për të urinuar, etja e vazhdueshme, tharja e gojës dhe shikimi i turbullt, janë disa nga simptomat e para që do të na kalojnë në mendje kur flasim për diabetin mellitus. E megjithatë, për tetë nga dhjetë pacientë ose 80%, do të ketë simptoma të dukshme të lëkurës si tharja,  një gjendje që duhet trajtuar menjëherë për të lehtësuar shqetësimet si kruarja , por edhe për të shmangur rrezikun e ulçerës në lëkurë.

Diabeti mellitus është një sëmundje metabolike që prek nervat, enët e gjakut dhe indin lidhor, duke prekur kështu lëkurën. Kështu, përveç thatësisë, shenjë e rritjes së nivelit të glukozës, ka edhe komplikacione të tjera të lëkurës si akantoza melanoza, nekrobioza lipoide, dermatoza vezikulare, ksantoma dhe ksantelazma, por dukshëm të rralla. Prandaj pyetja është jeta e përditshme dhe si mund të trajtohet lëkura e thatë, një gjendje e zakonshme për pothuajse të gjithë pacientët?

Zgjidhja e problemit të lëkurës së thatë në diabet vjen nga  CeraVe. CeraVe  , krijuesi i një sërë produktesh kujdesi, të pasuruara me një kombinim të tre ceramideve thelbësore (ceramidet 1, 3, dhe 6-II), acide yndyrore dhe lipide të tjera, të cilat kontribuojnë në riparimin dhe forcimin e barrierës mbrojtëse natyrore të lëkurës, qëndron në krah të pacientëve me diabet dhe në betejën e tyre me simptomat e lëkurës të sëmundjes, siç është thatësia.

Siç tregoi një studim i ri grupor klinik në 528 njerëz me lëkurë të thatë për shkak të diabetit mellitus nga 19 vende – përfshirë Greqinë -, përdorimi i protokollit ditor CeraVe,  me CeraVe  Hydrating Cleanser  & CeraVe Moisturising Creme , arriti  një përmirësim të simptomave të thatësisë. lëkura për 98% të pacientëve me diabet .

CeraVe  , me rastin e Ditës Botërore të Diabetit sivjet, qëndron në krah të pacientëve dhe promovon një fushatë të re nën kujdesin e specialistit të lëkurës, Shoqatës Helenike të Dermatologjisë dhe Venerologjisë (EDAE) me titull “Të kujdesemi për lëkurën e pacientëve me Diabeti Mellitus”.