Kriminelët përdorin aplikacione dhe mënyra të reja për të komunikuar me personazhe të tjerë të botës së krimit, për t’i shpëtuar përgjimeve.

Gazetarja Dorjana Bezat, e ftuar mëngjesin e sotëm në “Wake Up”  tregoi se ekzistojnë disa aplikacione që janë pa server, të tilla si “Matrix”, “Sky”, “EnchroChat”, të cilat nuk mund të gjurmohen dhe e lënë “anonim” përdoruesin.

Jo vetëm në rastin Dumani, por në rastë të tjera qoftë nga hetimet në Europë, qoftë edhe në Shqipëri, krimi ecën një hap përpara. Qoftë në makina të shtrenjta, telefona, aplikacionet e papërgjueshme përdoren  më parë nga kriminelët, pastaj nga autoritetet. Rasti i parë ishte ai i “EnchroChat”, ai që u përdor masivisht nga grupet kriminale. Aplikacioni “Sky” e kishte në përshkrim që ishte i papërgjueshëm, kjo solli dhe në arrestimin e drejtorit ekzekutiv. Thyerja e këtij aplikacioni solli në arrestime të shumta, mes tyre edhe shqiptarë. Rasti më i fundit është “Matrix” që është rrjet i hapur, mund ta ketë kushdo. Është shumë i lehtë për të përdorur, nuk kërkon të dhëna. Ti ke në dorë për ta ndërtuar, duke pasur akses pa pasur nr telefoni, vetëm lidhje internet. Kjo ka ndihmuar grupet kriminale, pasi është e pamundur ta gjurmosh sepse nuk ka një server”, tha gazetarja.