Ministri i Jashtëm i Bosnjës, Elmedin Konakoviç ka bërë të ditur se do të kërkojë pagesën e dëmeve të luftës nga Serbia, si dhe rinovimin e rishikimit të vendimit ndaj këtij vendi.

Sipas tij, qëllimi është shkaktuar nga sjellja e presidentit serb Aleksandar Vuçiç.

“Meqenëse Vuçiç vepron kështu, ne do të vazhdojmë të kërkojmë kompensim për dëmet e luftës në të gjitha mënyrat e tjera, si dhe rinovimin e rishikimit të vendimit kundër Serbisë. Në të vërtetë, ky lloj Vuçiç dhe kjo lloj Serbie nuk meritojnë pak respektin tonë”, tha Konakovic per mediat.

I pyetur se sa i habitur ishte qëndrimi i ambasadorit izraelit në Serbi, i cili mohoi gjenocidin në Srebrenicë, Konakoviç u përgjigj se befasia ishte e madhe pasi kjo vjen nga një zyrtar izraelit.

“Duhet të ketë qenë një surprizë për të gjithë botën dhe normale që dikush që vjen nga Izraeli, një vend që ka përjetuar Holokaustin, luan me faktet ligjore dhe përpiqet të rishkruajë historinë, sepse sot rendi botëror nuk duket i njëjtë,” tha ai.

Historia për rezolutën për gjenocidin e Srebrenicës, sipas Konakoviqit, “hedhi dritë mbi këtë ambasador, por edhe mbi Serbinë në veçanti”.

Ndër të tjera ministri thekson se ato e nxoren Vuçiçin nga strofulla ku ai pretendonte dhe i shiste botës idenë e të qenit pro-evropian dhe një njeri i madh global, por ai është me të vërtetë një përfaqësues rus ashtu si Dodik.

Konakovic njoftoi dërgimin e një note proteste në Ministrinë e Punëve të Jashtme të Izraelit të hënën dhe se ai “ndoshta” do të thërriste ambasadorin për të “shpjeguar se çfarë po ndodh, nëse ata nuk e dinë”.

“Ne do t’i përgjigjemi në mënyrë adekuate mohimit të gjenocidit,” theksoi ai.

Një seancë urgjente e Këshillit të Sigurimit të OKB-së për Bosnjë-Hercegovinën ishte caktuar për 30 prill me kërkesë të Rusisë. Ajo do të trajtohet nga anëtarja e Presidencës Serbe të Bosnjës, Zeljka Cvijanoviç përmes lidhjes video.

“Kjo konfirmon atë që ne kemi thënë intensivisht për disa muaj, se Republika Srpska, lideri i saj dhe Cvijanoviç janë krahu përpara i Rusisë,” tha Konakovic, duke shtuar se ai nuk mendon se adresa e Cvijanoviçit do të ndryshonte ndonjë gjë në lidhje me votimin për rezolutën e Srebrenicës.

Nëse miratohet në Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së, rezoluta për Srebrenicën, sipas propozimit fillestar, do të vendoste 11 korrikun si ditë ndërkombëtare të përkujtimit të viktimave të gjenocidit të Srebrenicës dhe do të dënonte mohimin e gjenocidit dhe glorifikimin e tij.

Dokumenti nuk përmendte Serbinë, entitetin Republika Srpska të Bosnjës apo popullin serb. Dy gjykata ndërkombëtare thanë se vrasja masive e 1995 e burrave dhe djemve boshnjakë në Srebrenicë ishte një akt gjenocidi.