Ministri i Bujqësisë i Polonisë ka thënë sot se diskutimet me Ukrainën në lidhje me importet e grurit po shkojnë në një drejtim të mirë, pas një mosmarrëveshjeje të shkaktuar nga zgjatja e ndalimit të Polonisë.

Tensionet midis dy vendeve u përshkallëzuan pjesërisht për shkak të rritjes së importeve të grurit ukrainas vitin e kaluar, të cilin Bashkimi Evropian e miratoi për të ndihmuar Kievin në anashkalimin e bllokadës ruse.

Lëvizja, e cila prezantoi grurë të përballueshëm ukrainas në tregun e BE-së, çoi në një tepricë në Poloni dhe një rënie të mprehtë të çmimeve lokale, duke shkaktuar zhgënjim midis fermerëve.

Balancimi i interesave të këtyre fermerëve është një shqetësim kryesor për partinë në pushtet të Polonisë, Ligj dhe Drejtësi, ndërsa i afrohen zgjedhjeve të 15 tetorit, edhe pse kjo përbën një rrezik për marrëdhëniet afatgjatë me Ukrainën.