Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) ka lëshuar një alarm global për Ozempic-ët e rremë, i cili është bërë i njohur si një mënyrë për të humbur peshë. Medikamenti njihet si “zgjidhja për tu dobësuar” pavarësisht se qëllimi i tij kryesor është trajtimi për diabetin e tipit 2.

OBSH tha se ilaçet e rreme mund të paraqesin rrezik për shëndetin. Organizata i këshilloi njerëzit që të merrnin ilaçin vetëm përmes burimeve me reputacion, siç është mjeku, në vend të faqeve të panjohura në internet ose përmes mediave sociale.

Përbërësi aktiv në Ozempic – semaglutide – ndihmon njerëzit me diabet të tipit 2 të kontrollojnë sasinë e sheqerit në gjak. Megjithatë, injeksioni javor gjithashtu i sinjalizon trurit se jemi të ngopur.

Pra, ilaçi i ndihmon njerëzit të humbin peshë duke reduktuar dëshirën për të ngrënë. Njerëzit pa diabet e kanë marrë ilaçin si një ilaç për humbje peshe gjerësisht kohët e fundit.

Kjo ka çuar në mungesë të medikamentit për njerëzit me diabet të tipit 2 dhe ka krijuar një treg për barna të falsifikuara. OBSH tha se kishte gjurmuar raportet në rritje të “dodgy-Ozempic” në të gjithë botën që nga viti 2022.

Grupe të rreme janë sekuestruar nga autoritetet në Mbretërinë e Bashkuar, SHBA dhe Brazil.

“Ne këshillojmë profesionistët e kujdesit shëndetësor, autoritetet rregullatore dhe publikun të jenë të vetëdijshëm për këto modele të falsifikuara të barnave,” tha Dr Yukiko Nakatani, Ndihmës Drejtori i Përgjithshëm i OBSH-së për Medikamentet Esenciale dhe Produktet Shëndetësore.

OBSH paralajmëroi se disa injeksione të rreme mund të mos përmbajnë fare semaglutide ose të tjera mund të përmbajnë medikamente të tjera, si insulina, duke çuar në efekte të paparashikueshme.

“Këto produkte të falsifikuara mund të kenë efekte të dëmshme për shëndetin e njerëzve,” tha OBSH.

Dr Alison Cave, shefja e sigurisë së organizatës, tha: Blerja e semaglutideve nga furnitorët online që tregtojnë ilegalisht rrit ndjeshëm rrezikun e marrjes së një produkti që është ose i falsifikuar ose i palicensuar për përdorim.

Një version më i fortë i Ozempic është zhvilluar posaçërisht për humbje peshe dhe tregtohet si Wegovy. Kjo ofrohet në klinikat e specializuara për humbje peshe në NHS në MB.