Në Roterdam të Holandës nis gjyqi ndaj 52-vjecarit nga Saranda, Thanas Bako, i cili u arrestua më 31 maj pas një operacioni të policisë greke dhe Europol në lagjen “Glifadha” të Athinës.

Ndaj Bakos ishte lëshuar një urdhër arresti nga autoritetet holandeze për pastrim të parave të ardhur nga trafiku i drogës.

“Një pastrues i njohur parash, që pastronte paratë e pista të kriminelëve më të mëdhenj në botë, është arrestuar më 31 maj në Athinë në Greqi” citoi atëherë deklarata e Europol.

Në muajin gusht, Bao u ekstradua në gusht nga Greqia në Holandë.

Sipas Prokurorisë Publike në Holandë, Thanas Bako, është figura qendrore në një rrjet bankierësh të fshehtë.

Dyshimi është se nga Greqia, ai kontrollonte një rrjet korrierësh që lëvizte gati 500 milionë euro cash për kriminelët në Holandë.

“Ai dyshohet se ka udhëhequr një organizatë kriminale që pastron para cash nga krimet në shkallë të gjerë”, tha Prokuroria Publike.

Shërbimet hetimore besojnë se Thanas Bako është një nga lojtarët më të mëdhenj në rrjetin e bankierëve kriminalë të nëntokës.

Kjo ide mbështetet nga mesazhet e shumta të bisedave të deshifruara që morën hetuesit nga Task Force Bankare Underground. Këto janë mesazhe të dërguara nga Byroja Federale amerikane e Hetimit (FBI) që u janë dhënë autoriteteve holandeze.

Ajo që Thanas Bako nuk dinte është se bisedat e tij, të dërguara përmes shërbimit të mesazheve “Anom”, po lexoheshin drejtpërdrejt nga amerikanët. Telefonat kripto “Anom” u zhvilluan nga FBI dhe u shpërndanë në botën e krimit si telefona të supozuar të sigurt, të koduar përmes agjentëve të fshehtë. Një telefon i tillë ka përfunduar edhe tek Bako.

Nën emrin e përdoruesit ‘KKY’ ai dërgoi, siç raportuan amerikanët, një rrjet korrierësh në Holandë.

Korrierët shpesh duket se punojnë nga ndërtesat e zyrave në pronat industriale në Randstad dhe sjellin ose mbledhin para nga nga kriminelët në të gjithë vendin.

Mënyra e funksionimit është si vijon, thasët me para fshihen në hapësirat e fshehura të makinave, ose ngarkohen në furgona.

Në vitin 2021, policia arrestoi një grup korrierësh në Hagë, Delft, Leidschendam dhe Amsterdam. Këta korrierë janë në gjyq në një hetim të gjatë, në të cilin ‘KKY’, ose Thanas Bako luan një rol të madh, por ende nuk është akuzuar zyrtarisht.

Në verën e vitit 2021, “Anom” u çmontua nga FBI. Bako më pas kaloi te ofruesit e tjerë të komunikimeve të koduara. Për shembull, ai filloi të përdorte telefonat “Google Pixel” dhe instaloi në to aplikacionin e bisedës “Threema”.

Ky aplikacion gjithashtu ofron enkriptim dhe i lejon përdoruesit të bisedojnë nën një pseudonim. Policia holandeze arriti të thyente dy telefona të gjetur gjatë arrestimit të tij dhe gjithashtu i bëri të lexueshme mesazhet e dërguara përmes “Threema”.