Një rënie e ndjeshme e vlerave të presionit të gjakut do të vërehet nga ata që vendosin të reduktojnë sasinë e kripës që konsumojnë çdo ditë me një lugë çaji. Sipas hulumtimit të paraqitur në konferencën “Scientific Sessions 2023” të Shoqatës Amerikane të Zemrës dhe të publikuar në Gazetën e Shoqatës Mjekësore Amerikane,  kjo është një lëvizje efektive dhe e pavarur nëse ndiqet trajtimi antihipertensiv.

Sipas studiuesit kryesor Deepak Gupta, Profesor i Asociuar i Mjekësisë në Qendrën Mjekësore të Universitetit Vanderbilt në SHBA, ulja  e presionit të gjakut sistolik (i madh) prej rreth 6 njësi (milimetra merkur/mm Hg) që pjesëmarrësit arritën me ndërhyrjen dietike ishte i krahasueshëm. për rezultatet e një ilaçi të zgjedhur gjerësisht të përdorur për hipertencionin. 70-75% e të gjithë pjesëmarrësve ishin në gjendje të shihnin rënien e presionit të gjakut, shtoi Norrina Allen, Ph.D., profesore e Mjekësisë Parandaluese në Shkollën e Mjekësisë Feinberg të Universitetit Northwestern.

Studimi është një nga më të mëdhenjtë për të hetuar efektin e reduktimit të natriumit (kripës) në dietë në presionin e gjakut. Qëllimi i saj ishte të demonstronte se marrja ditore e 1500 mg kripë (një lugë çaji) e rekomanduar nga Shoqata Amerikane e Zemrës mund të reduktohet më tej për të përmirësuar parandalimin e hipertensionit ,kërcënimi më i madh për zemrën.