Nëse keni probleme me aknet atëherë duhet të kuptoni se çfarë nuk shkon me trupin tuaj. Ka shumë faktorë që ndikojnë në lëkurën tuaj bazuar në stilin e jetesës, ndaj është e rëndësishme të kuptojmë se si mund t’i zhdukim ato sipas zonave ku shfaqen.

Aknet në faqe janë më të shpeshta por duhet kuptuar se jo vetëm prekja e fytyrës mund të çojë në puçrra, por edhe telefoni mund të mbartë baktere të cilat bien në kontakt me lëkurën tuaj. Këto baktere transferohen në lëkurë dhe përhapen në gjithë fytyrën. Ndaj është e rëndësishme që të kujdesemi për higjienën.

Aknet në trup

Aknet në trup mund të përhapen nga një sërë faktorësh, mes tyre reaksionet alergjike apo përdorimi i kremrave të diellit, aromatikët apo hidratuesit. Po ashtu edhe djersa është një faktor tjetër që ndikon, pasi mund të bllokojë poret dhe të përkeqësojë situatën. Si dhe duke veshur veshje të ngushta, të cilat pengojnë ajrosjen e lëkurës mund ta acarojnë atë. është një tjetër kontribuues potencial për aknet e shpinës po ashtu.

Aknet në hundë mund të jenë më të ndjeshme, të cilat ndikohen nga stresi, dieta apo medikamentet e caktuara. Por edhe higjena është një faktor tjetër domethënës, duke rritur bakteret në lëkurë. Në raste të rënda, këshillohet të kërkoni këshilla nga një dermatolog.

Rreth gojës

Aknet në rreth gojës mund të lindin nga acarimi në lëkurë apo kontakti i shpeshtë me celularët apo produkte të tjera. Po edhe përdorimi i produkteve kozmetike, për fytyrën, apo luhatjet hormonale mund të shkaktojnë po ashtu akne.

Këmbët

Aknet në këmbë ndodhin kur vaji natyral i lëkurës dhe qelizat e vdekura bllokohen në folikulat e qimeve, duke çuar në bllokimin e poreve dhe inflamacionit të mëvonshëm. Sidoqoftë duhet të tregoni kujdes duke mos ngatërruar aknet në këmbë me sëmundje të tjera të lëkurës si folikuliti, ekzema ose keratosis pilaris. Nëse keni kruajtje ose dhimbje, është e këshillueshme që të konsultoheni me një profesionist mjekësor për diagnozën e duhur.