Samiti i Paqes në Kajro u la në hije nga zhvendosja e detyruar dhe paralajmërimet kundër zgjerimit të konfliktit Izrael-Hamas në Rripin e Gazës, mes frikës se mund të çojë në një luftë rajonale.

Fjalimet në samit zbuluan pabarazitë në pozicione ndaj luftës në Gaza dhe takimi përfundoi me liderët dhe zyrtarët që nuk ranë dakord për një deklaratë të përbashkët.

 Udhëheqësit arabë u përqendruan në refuzimin e zhvendosjes së palestinezëve dhe nxitjen për një ndërprerje të menjëhershme të luftës, ndërsa zyrtarët evropianë bënë thirrje për hapjen e një korridori të sigurt për të siguruar shpërndarjen e ndihmave.

Presidenca egjiptiane deklaroi se nuk do të kursejë asnjë përpjekje për të vazhduar punën me të gjithë partnerët për arritjen e qëllimeve që kërkonin mbajtjen e këtij samiti, pavarësisht nga vështirësitë apo kohëzgjatja e konfliktit.

Egjipti do të mbajë gjithmonë pozicionin e tij të vendosur në mbështetje të të drejtave palestineze, duke besuar në paqen si një opsion strategjik dhe i pakthyeshëm derisa të realizohet vizioni i zgjidhjes me dy shtete, palestinezët dhe izraelitët, që jetojnë krah për krah.

Duke bërë thirrje për këtë samit, Presidenca egjiptiane u përpoq të ndërtonte një konsensus ndërkombëtar që kapërcen kulturat, racat, fetë dhe qëndrimet politike, duke i dhënë përparësi rrjedhës së ndihmave humanitare dhe ndihmave dhe shpërndarjen e saj tek përfituesit e duhur nga njerëzit e Rripit të Gazës.

 Udhëheqësit, krerët e qeverive dhe të dërguarit nga vendet rajonale dhe ndërkombëtare morën pjesë në samit, duke kërkuar të avancojnë përpjekjet për të frenuar krizën në Rripin e Gazës.

Gjatë fjalimit të tij në seancën e hapjes, presidenti egjiptian Abdel Fattah El-Sisi u bëri thirrje pjesëmarrësve të samitit që të bien dakord për një udhërrëfyes për t’i dhënë fund tragjedisë aktuale humanitare dhe për të ringjallur rrugën e paqes.

Më pas, ai tregoi se duhet të pasohen nga bisedimet për ringjalljen e procesit të paqes, të cilat do të fillojnë të vënë në fuqi zgjidhjen me dy shtete dhe të krijojnë një shtet të pavarur palestinez bazuar në rezolutat e legjitimitetit ndërkombëtar.

Që nga fillimi i sulmit izraelit në Gaza, Tel Avivi ka forcuar rrethimin në Rripin, duke ndërprerë furnizimin me ujë, energji elektrike dhe karburant.

Të shtunën, karvani i ndihmës së parë kaloi kufirin Rafah për në Gaza, duke përfshirë 20 kamionë të ngarkuar me ilaçe dhe furnizime ushqimore. Kalimi u mbyll përsëri dhe kamionë të tjerë prisnin lejen për të hyrë.