Pasi Hamasi nisi sulmin e tij vrasës ndaj Izraelit këtë muaj, SHBA dhe aleatët e tij fajësuan Iranin për financimin e grupit terrorist. Megjithatë, në një farë mënyre, komuniteti ndërkombëtar  madje edhe vetë Izraeli  padashur e ndihmoi Hamasin të mbushte arkat e tij.

Sipas studiuesve dhe zyrtarëve aktualë dhe ish-zyrtarë të sigurisë perëndimore, grupi ka mbledhur dhjetëra miliona dollarë duke hequr ndihmat humanitare dhe duke taksuar aktivitetin ekonomik në Rripin e Gazës, raporton abcnews.al.

Rrjedha e parave ilustron pyetjen me të cilën janë përballur Izraeli dhe Perëndimi që nga viti 2007, kur Hamasi i mori kontrollin nga rivali i tij, Autoriteti Palestinez i njohur ndërkombëtarisht.

“Ndihma ndërkombëtare është humanitare, por gjithashtu i lejon Hamasit të mbështesë makinerinë e tij të luftës,” tha Alex Zerden, një ish-zyrtar i lartë i sigurisë kombëtare në Departamentin e Thesarit të SHBA.

Në këtë sfond, qeveria izraelite gjatë dy viteve të fundit ka lejuar më shumë palestinezë të punojnë në vend duke lejuar Hamasin të rrisë taksat në Rripin e Gazës. Me nxitjen e Uashingtonit, Katari dha dhjetëra miliona dollarë për Gazën. Shumica shkuan për familjet në nevojë.

Megjithatë, një pjesë shkoi për pagat e anëtarëve të Hamasit që punonin në qeveri. Sipas shërbimeve të inteligjencës perëndimore, disa nga fondet e Katarit financuan operacionet ushtarake të Hamasit, drejtpërdrejt ose tërthorazi, raporton abcnews.al.

Një zyrtar i Katarit tha se ndihma e tij për Rripin e Gazës është plotësisht e koordinuar me Izraelin, OKB-në dhe SHBA-në dhe i nënshtrohet masave të rrepta mbrojtëse.

Në të njëjtën kohë, zyrtarët perëndimorë pohojnë se Irani, krahas sigurimit të armëve dhe inteligjencës, i ka dhënë Hamasit rreth 100 milionë dollarë vitet e fundit posaçërisht për operacione ushtarake.

Kur Hamasi pushtoi Rripin e Gazës 16 vjet më parë, Izraeli, SHBA dhe komuniteti ndërkombëtar kishin pak mundësi për të mbështetur popullin e Gazës. Shumë shërbime në Gaza, si shkollat ​​dhe spitalet, të cilat për vite me radhë drejtoheshin nga agjencitë e OKB-së dhe Autoriteti Palestinez, vazhduan të funksionojnë.

Megjithëse Fatah, i cili dominon Autoritetin Palestinez, u dëbua nga Gaza, administrata vazhdoi të kishte në dorë një të tretën e buxhetit të saj  për të paguar mjekët, mësuesit, pensionet dhe shërbime të tjera, duke shpresuar se sundimi i Hamasit do të ishte jetëshkurtër.

“Ajo që ndryshoi pas vitit 2007 është se ata ishin në gjendje  dhe të zhvatnin,” tha Matthew Levitt, një ish-zëvendës ndihmës sekretar në Departamentin e Thesarit të SHBA dhe një bashkëpunëtor në Institutin e Uashingtonit për Politikat e Lindjes së Afërt.

OKB-ja, Izraeli dhe Autoriteti Palestinez krijuan një sistem për të gjurmuar materialet  që hynin në Gaza, produkte të tilla si çimento, çeliku ose plehrat që qeveria izraelite besonte se Hamasi mund t’i përdorte, për shembull, për të ndërtuar tunele.

Ndërkohë, Autoriteti Palestinez, i udhëhequr nga presidenti Mahmoud Abbas, ndërpreu fondet për Rripin e Gazës në një përpjekje për të detyruar Hamasin të heqë dorë nga kontrolli.

Kjo e alarmoi Izraelin, i cili shqetësohej se masa do të nxiste një konflikt të ri.  Izraeli dhe komuniteti ndërkombëtar kërkuan mënyra për të lehtësuar presionin ekonomik mbi Gazën dhe iu drejtuan Katarit.

Doha iu dha rrogë zyrtarëve të Hamasit, ndihmoi familjet në nevojë dhe financoi karburantin e nevojshëm për termocentralin e Gazës, raporton abcnews.al.

“Ideja ishte të ndihmonim Hamasin të sundonte Gazën në mënyrë që të mos përfshihej në sulme terroriste”, tha Yossi Kuperëasser, një ish-drejtues i kërkimit për agjencinë e inteligjencës ushtarake të Izraelit.

“Kjo ishte logjika pas saj, duke injoruar plotësisht faktin se Hamasi është një organizatë terroriste.”

Ndërsa ndihma shkonte në Rripin e Gazës, Hamasi vendosi gjithashtu taksa mbi importet e cigareve dhe mallrave të tjera dhe i kërkoi bizneseve tarifa, sipas mediave palestineze.

Sundimtarët bënin rreth 40 milionë dollarë në muaj taksa, sipas Mohammed Abu Jayab, një ekonomist i Gazës, i cili tha se paratë shkonin për qeverisjen, ndërsa krahu ushtarak i Hamasit kishte kanalet e veta të financimit.

Zyrtarët perëndimorë thonë se Hamasi gjithashtu mbledh një pjesë të konsiderueshme të financimit të tij nga organizatat bamirëse që kontrollon, veçanërisht në Europë./ Burimi: The Wall Street Journal