Kryeministri polak ka paralajmëruar Ukrainën kundër krijimit të një aleance të ngushtë me Gjermaninë, pasi marrëdhëniet midis dy vendeve janë tensionuar.

Mateusz Morawiecki akuzoi Volodymyr Zelenskyyn për “fjalë shumë të papërshtatshme” në OKB pasi ai tha se ndalimi i Polonisë për grurin ukrainas do të ndihmonte Moskën, sipas Ukriniform.

Morawiecki tha se ai do të “mbronte bujqësinë polake nga agro-oligarkët ukrainas”, pasi një grindje e grurit rrit fërkimin midis aleatëve, të shoqëruar nga zgjedhjet polake të afërta.

“Unë e kuptoj që ai [Zelenskyy] tani mendon se do të ketë një aleancë të ngushtë me Gjermaninë. Unë ju paralajmëroj se gjermanët gjithmonë do të përpiqen të arrijnë një mirëkuptim me rusët mbi kokat e vendeve të Evropës Qendrore”, tha Morawiecki i cituar nga Ukriniform.

“Ishte Polonia ajo që pranoi disa milionë ukrainas, ishin polakët që morën ukrainasit nën çati dhe ishim ne që ndihmuam më shumë kur gjermanët donin të dërgonin 5000 helmeta në Kievin e rrethuar. Dhe kjo nuk duhet harruar, zoti President Zelenskyy”.

Marrëdhëniet e rënduara filluan kur BE-ja vendosi të heqë një embargo ndaj importeve të drithërave ukrainase, por Polonia zgjati një ndalim për të mbrojtur fermerët e saj nga kufizimi.

Ukraina paraqiti një ankesë në Organizatën Botërore të Tregtisë dhe, në OKB, Zelenskyy akuzoi Poloninë për përfshirje në “teatër politik” që vetëm po ndihmonte Moskën.

Polonia njoftoi menjëherë se nuk do të dërgonte asnjë armë të re në Ukrainë përtej dërgesave për të cilat është rënë dakord tashmë, me kryeministrin e saj duke i thënë Zelenskyy-t “të mos i ofendojë kurrë më polakët”.

Megjithatë, kryeministri polak këmbënguli se do të vazhdojë të ndihmojë Ukrainën të mposht “barbarin rus”.

Polonia do të mbajë zgjedhje parlamentare brenda më pak se dy javësh dhe partia qeverisëse Ligj dhe Drejtësi (PiS) e z. Morawiecki është kritikuar nga e djathta ekstreme për atë që thotë se është qëndrimi i nënshtruar i qeverisë ndaj Ukrainës.

Analistët thonë se kjo e ka detyruar PiS, i cili mund të mos sigurojë një shumicë, të miratojë një qasje më konfrontuese ndaj Kievit si pjesë e fushatës së tyre.

Në të vërtetë, vendimi për të mos furnizuar më armë erdhi së bashku me komentet e ministrit të pasurive shtetërore Jacek Sasin se “interesat polake janë të parat”.