Megjithëse mishi kryeson zgjedhjet dietike për marrjen e duhur të hekurit, tre perime gjithashtu mund të ofrojnë përfitime të ngjashme, për sa kohë që bëni kombinimet e duhura.

Kur i referohemi ushqimeve që përmbajnë hekur , mendimi i parë shkon padyshim tek ushqimet me origjinë shtazore. Megjithatë, ka edhe burime bimore të hekurit, të cilat nëse i kombinojmë siç duhet, mund të rrisin marrjen e tij.

Hekuri është një mineral shumë thelbësor që ndihmon në ruajtjen e një sistemi imunitar të shëndetshëm, lufton sëmundjet dhe mbështet rritjen dhe funksionimin e qelizave.

Në fund të fundit, anemia, një gjendje që zakonisht shfaqet për shkak të mungesës së hekurit, është një çështje shëndetësore globale, veçanërisht tek fëmijët e vegjël dhe gratë shtatzëna. Në veçanti, pothuajse 42% e fëmijëve nën moshën pesë vjeç dhe 40% e grave shtatzëna vlerësohen të jenë anemike, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë.

Bishtajoret, arrat dhe drithërat janë disa nga burimet e mira bimore të hekurit. Më poshtë do të zbuloni tre perime të bollshme në hekur:

Spinaqi

Një filxhan spinaqi i zier i siguron trupit tonë rreth 4 gramë hekur. Ai gjithashtu përmban lëndë ushqyese që ndihmojnë në ruajtjen e lëkurës, flokëve dhe kockave të shëndetshme, ndërkohë që reduktojnë rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe ndihmojnë tretjen. Përparësive të tij shtojini edhe faktin që për shkak të shijes së butë, mund të shtohet në pjatat e fëmijëve pa e vënë re fëmijët.

Kale

Shumica prej nesh mund të kalojnë pranë lakra jeshile kur e shohim në dyqan ushqimor, por për veganët ajo konsiderohet një perime e çmuar. I pasur me vitaminë C dhe vitaminë A, kalium, proteina dhe fibra, përmban pothuajse 2 mg hekur për 100 gram, duke e renditur atë në krye të preferencave të tyre.

Edhe pse për shkak të fortësisë dhe shijes së veçantë nuk ka të njëjtin fleksibilitet përgatitor si spinaqi, mund ta provoni në smoothie përveç sallatave. Nëse zgjidhni ta hani të papërpunuar, sigurohuni që fillimisht të bëni pak… “masazh” me vaj në gjethe për t’i zbutur ato.

Panxhari 

Panxhari ofron një përfitim të dyfishtë për sa i përket marrjes së hekurit. Nga njëra anë, llamba e tyre përmban rreth 1 mg hekur për 100 gram. Nga ana tjetër, gjethet e tyre ofrojnë rreth 3 mg hekur për filxhan. Ato përmbajnë gjithashtu vitamina dhe minerale të tjera, të tilla si kalcium, kalium, magnez dhe vitaminë C.