PRISHTINE– Republika e Kosovës duhet të ketë ushtrinë e vet ashtu si e kanë të gjitha shtetet e pavarura dhe sovrane, tha sot Ministri i Mbrojtjes i Turqisë, Ismet Yilmaz. Ylmaz i cili po qëndron për një vizitë zyrtare në Kosovë ka vizituar Ministrinë e FSK-së ku është takuar me ministrin, Agim Çeku.

Ministri i Mbrojtjes i Turqisë, Ismet Yilmaz gjatë takimit me Ministrinë e Forcës së Sigurisë, Agim Çeku, shprehu gatishmërinë e shtetit turk për ta mbështetur FSK-në, në ta gjitha sfidat dhe objektivat e saj për t’u bërë Ushtri e Kosovës. Yillmaz tha se shteti i pavarur i Kosovës duhet t’i ketë të gjitha mundësitë, siç i kanë shtetet e tjera të pavarura.

“Kosova është një shtet i pavarur , sovran dhe i barabartë në Ballkanit. Kosova duhet t’i ketë mundësit as më shumë e as më pak se shtetet tjera të rajonit. Qeveria e Kosovës duhet t’i këtë të gjitha mundësit dhe forcën për ta udhëhequr vendin. Si çdo shtet sovran që ka institucionet e veta, siç janë gjykatat , ushtria edhe Kosova duhet t’i ketë këto institucione. Prandaj Turqia do ta mbështes plotësisht Kosovën në fuqizimin e këtyre institucioneve”, theksoi ai.

Ndërkaq duke folur për zhvillimet në veri të vendit dhe dialogu i cili po vazhdon në Bruksel, Ministri turk Yilmaz tha se dialogu është e vetmja zgjidhje.

“Dera e dialogut duhet të mbahet hapur, dialogu duhet të vazhdoj edhe me tej. Konfliktet dhe grindjet e reja sjellin armiqësi të reja, ndërkaq kjo hapësirë gjeografike ka nevojë për paqe dhe stabilitet. Ne mendojmë se rruga e paqes është përmes dialogut”, tha ministri turk.

Ndërkaq, Ministri i Forcës së Sigurisë, Agim Çeku tha se FSK-ja çdo vit përfiton nga ndihma financiare në fushën e industrisë ushtarake të cilat shfrytëzohen për të blerë pajisje ushtarake nga Turqia.

“Kemi filluar që të pajisemi edhe me autoblinda tash për tash i kemi dy. Dhe shume shpejt brenda këtyre ditëve do t’i kemi edhe tri autoblinda. Është një lajm i mire që dha ministri mu, dje Parlamenti i Turqisë ka aprovoi një ndihme financiare për FSK në rrafshin e industrisë ushtarake të Turqisë”, tha Çeku.

Ndryshe deri më tani në Akademitë ushtarake të Turqisë kanë mbaruar shkollimin 114 oficer dhe nënoficer te FSK-së. Momentalisht 14 pjesëtarë të FSK-së përfshire edhe 6 kadet që janë duke u përgatitur për pilot të helikopterëve dhe mirëmbajtës.