Ushqimet ultra të përpunuara (UPF) janë të lidhura me një rrezik më të lartë  të kancerit të gojës, fytit dhe ezofagut , dheobeziteti mund të mos jetë faktori i vetëm që lidh këto ushqime me kancerin, sipas një studimi ndërkombëtar të udhëhequr nga Shkolla e Mjekësisë e Hulumtimi është publikuar në revistën European Journal of Nutrition. Ushqimet ultra të përpunuara janë preparate industriale që përgatiten në mënyrë komplekse duke përdorur përbërës që nuk gjenden zakonisht në kuzhinë, si maltodekstrina, vajra të hidrogjenizuara dhe niseshte të modifikuara, dhe aditivë kozmetikë si emulsifikues, aromatizues, ngjyrues dhe ëmbëlsues artificialë. Ata janë zakonisht të lirë, shumë të shijshëm dhe gjerësisht të disponueshëm, gati për t’u ngrënë. Si rezultat, ato shpesh zëvendësojnë ushqime më ushqyese, të papërpunuara ose të përpunuara minimalisht në dietë.

Disa studime kanë gjetur një lidhje midis konsumit të UPF dhe kancerit. Meqenëse shumë nga këto ushqime kanë një profil të pashëndetshëm ushqimor, shkencëtarët në këtë studim u përpoqën të përcaktojnë nëse lidhja midis konsumit të UPF dhe kancerit të kokës, qafës dhe ezofagut mund të shpjegohet me një rritje të yndyrës në trup.

Hulumtimi analizoi të dhënat e dietës dhe stilit të jetesës për 450,111 të rritur të cilët u ndoqën për rreth 14 vjet. Analizat treguan se konsumimi i 10% më shumë UPF lidhej me një rrezik 23% më të lartë të kancerit të kokës dhe qafës dhe një rrezik 24% më të lartë të adenokarcinomës së ezofagut. Rritja e yndyrës në trup shpjegoi vetëm një përqindje të vogël të lidhjes statistikore midis konsumit të këtyre ushqimeve dhe rrezikut të zhvillimit të kancereve specifike.

Autorët theksojnë se mekanizma të tjerë mund të shpjegojnë lidhjen, të tilla si aditivët, duke përfshirë emulsifikuesit dhe ëmbëltuesit artificialë, si dhe ndotësit nga paketimi i ushqimit dhe procesi i prodhimit. Megjithatë, ata theksojnë se nevojiten kërkime të mëtejshme për të identifikuar mekanizmat e tjerë që mund të shpjegojnë marrëdhëniet e vëzhguara.