Fiqtë e freskët, kur krahasohen me homologët e tyre të tharë, janë më të ulët në kalori dhe përmbajtje sheqeri, gjë që i bën ata një alternativë më të sigurt për diabetikët. Fiqtë e thatë, nga ana tjetër, janë një burim i përqendruar i kalciumit. A e dini se një fik i vetëm është i mbushur me sa më shumë 13 mg kalcium!
Fiqtë janë gjithashtu të mbushur me vitamina A, B dhe minerale si fosfori, kalciumi, hekuri dhe kaliumi. Një faktor tjetër që i bën fiqtë të preferuar në mesin e nutricionistëve është përmbajtja e tij e lartë e fibrave. Ushqimet e pasura me fibra ndihmojnë në rregullimin e niveleve të sheqerit në gjak dhe mbajnë nën kontroll nivelet e kolesterolit tuaj. Konsumimi i ushqimeve të tilla ndihmon në nxitjen e një ndjenje të ngopjes, gjë që ju bën të keni më pak bezdi dhe lehtëson humbjen e peshës në planin afatgjatë. Fibra është gjithashtu shumë e rëndësishme në ruajtjen e shëndetit të mirë të tretjes. Ndoshta kjo është arsyeja pse konsumimi i fiqve të njomë ka qenë një nga mjetet juridike shtëpiake më të besueshme në Indi për të kuruar kapsllëkun.
Kapsllëku dhe si ta trajtojmë atë?
Kapsllëku përcaktohet si një gjendje kur një person ka vështirësi në zbrazjen ose pastrimin e zorrëve. Sipas një studimi të fundit, rreth 22 përqind e indianëve vuajnë nga kapsllëku. Megjithatë mbetet një nga kushtet më pak të diskutuara në vend. Nëse lihet pa trajtuar, kapsllëku kronik mund të çojë në çarje anale, kruajtje, dhimbje dhe madje edhe gjakderdhje. Kapsllëku i butë nga ana tjetër mund të shmanget me një grusht hapash parandalues dhe mjete shtëpiake. Ngrënia e 2-3 fiqve të thatë të zhytur në ujë brenda natës është njëra prej tyre.
Sipas librit ‘Healing Foods’ nga Susan Curtis, Pat Thomas dhe Dragana Vilinac, fiqtë janë një burim i jashtëzakonshëm i fibrave. Përfshirja e ushqimeve të pasura me fibra është thelbësore për mirëmbajtjen e një sistemi të shëndetshëm të tretjes, i cili nga ana tjetër mund të rezultojë i efektshëm në uljen e shanseve të kapsllëkut.
Fibrat zbusin jashtëqitjen dhe ndihmojnw në lehtësimin e kapsllëkut. Fiku është një nga laksativët më të mirë natyrorë që mund të shtoni në dietën tuaj. Dy fiq të tharë ose të pjekur janë një burim i jashtëzakonshëm i fibrave të tretshme, ku përveç kapsllëkut, mund të ndihmojnë në lehtësimin e çështjeve të tjera të tretjes si Sindromi i Zorrës së Irritueshme.
Si të hani fiq për të menaxhuar kapsllëkun?
1. Hidhni 2-3 fiq të thata në ujë dhe lërini ato gjatë natës.
2. Konsumojini ato në mëngjes
Për rezultate më të mira, përsërisni këtë çdo ditë për një muaj, çdo mëngjes. Për menaxhimin afatgjatë të kapsllëkut, është e domosdoshme që të konsumojmë një dietë të shëndetshme me ushqime të pasura me fibra, si drithërat integrale, perimet, frutat dhe sallatat.