Armenia ka deklaruar se është vendi i radhës që njeh shtetin e Palestinës.

Lajmi u dha nga Ministria e Jashtme në Armeni, e cila gjithashtu shtoi se mbështet rezolutën e OKB-së për një armëpushim të menjëhershëm në Gaza dhe është në favor të zgjidhjes me dy shtete të konfliktit palestinezo-izraelit.

“Republika e Armenisë ka aderuar në rezolutat e Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së, të cilat bëjnë thirrje për një armëpushim të menjëhershëm në Gaza. Për më tepër, Republika e Armenisë është e interesuar për vendosjen e paqes dhe stabilitetit në Lindjen e Mesme, vendosjen e një armëpushimi të qëndrueshëm midis popullit hebre dhe palestinez. Në platforma të ndryshme ndërkombëtare, ne kemi mbështetur gjithmonë zgjidhjen paqësore dhe gjithëpërfshirëse të çështjes palestineze dhe mbështesim parimin e “dy shteteve” për zgjidhjen e konfliktit izraelito-palestinez”, thuhet mes të tjerash në deklaratë.

Ministria e Jashtme e Izraelit tha se në përgjigje të njohjes, ministria kishte thirrur ambasadorin armen, Arman Akopian, për t’u qortuar.

Ndërkohë, Autoriteti Palestinez e përshëndeti masën.

”Kjo njohje kontribuon pozitivisht në ruajtjen e zgjidhjes me dy shtete, e cila përballet me sfida sistematike dhe promovon sigurinë, paqen dhe stabilitetin për të gjitha palët e përfshira”, tha në një deklaratë presidenca.

Së bashku me Slloveninë, Spanjën, Irlandën dhe Norvegjinë, të cilët gjithashtu njohën zyrtarisht shtetin palestinez gjatë muajit të kaluar, masa e çon në 145 numrin e vendeve anëtare të OKB-së që kanë njohur shtetin palestinez.

Izraeli ka reaguar me zemërim ndaj lëvizjeve, duke i quajtur ato një shpërblim për grupin terrorist Hamas për mizoritë e tij të 7 tetorit, në të cilat mijëra terroristë vranë rreth 1200 njerëz dhe morën 251 pengje, duke inicuar luftën e vazhdueshme në Rripin e Gazës.

Izraeli dhe Armenia kanë marrëdhënie të plota diplomatike, megjithëse marrëdhëniet janë të komplikuara nga aleanca e Izraelit me Azerbajxhanin, i cili është i përfshirë në një konflikt të vazhdueshëm ushtarak me Armeninë mbi territorin e diskutueshëm të Nagorno-Karabakut.