Një ekip i Stefano Boeri Architetti dhe Son Architects ka fituar një konkurs të drejtuar nga Ministria e Kulturës e Shqipërisë dhe Fondacioni Shqiptaro-Amerikan i Zhvillimit për të krijuar një park arkeologjik dhe për të ruajtur rrënojat romake në Durrës, qyteti i dytë i Shqipërisë.

Fusha e punës përfshin krijimin e një parku arkeologjik në qendër të qytetit, projektimin e shtigjeve urbane dhe punën në një amfiteatër dhe banja romake, si dhe një forum bizantin.

Shtigjet urbane do të lidhin pjesët e trashëgimisë së qytetit që janë fragmentuar nga zhvillimi modern dhe do t’i lidhin ato me bregdetin, portin dhe qendrën e qytetit të Durrësit.

Forumi 2530 m2 dhe banjat 700 m2 janë të mbyllura dhe të fshehura nga publiku aktualisht. I pari përmban mbetjet e një portiku të rrumbullakët me një podium në qendër pjesërisht nën nivelin e rrugës. Ky i fundit përmban një kaldarium dhe pishinë të gërmuar, me një tepidarium dhe frigidarium ende për t’u hetuar.

Amfiteatri eliptik është i hapur dhe është një pjesë e madhe e ikonografisë së Durrësit. Para shpërthimit të Covid-19, ai tërhoqi 20,000 vizitorë në vit.

Elva Margariti, ministrja e Kulturës e Shqipërisë, tha në një njoftim për shtyp: Amfiteatri i Durrësit nuk është thjesht një monument kulture, por një përfaqësim i simbolikës së qytetit të Durrësit, një dëshmi e lavdisë së kaluar të këtij qyteti antik, i cili duhet të jetë u kthye në vëmendjen e çdo vizitori të Durrësit.

Këto piktura janë “bazuar në vizatimet e tij të bëra gjatë turneve të tij në Europë dhe Amerikë midis 1989 dhe 1991, specifikon qendrën e artit të kështjellës. Ekspozita do të prezantohet në pavijonin e ekspozitës të projektuar nga Renzo Piano në 2017 për kështjellën’, dhe pikturat do të ekspozohen krahas veprave të Claude Monet, Henri Matisse dhe Marc Chagall.