Si hipotiroidizmi (një tiroide joaktive) dhe hipertiroidizmi (një tiroide tepër aktive) mund të kenë një ndikim negativ në funksionin riprodhues, fertilitetin dhe shtatzëninë. Janari është muaji i ndërgjegjësimit për tiroiden dhe vëmendja është e madhe përsa i përket rëndësisë së gjëndrës tiroide dhe për problemet e ndryshme shëndetësore që lidhen me mosfunksionimin e saj.

Tiroidja është një gjëndër e vogël në formë fluture e vendosur në bazën e qafës. Ajo rregullohet nga boshti hipotalamo-hipofizë adrenal (HPA), i njëjti rrjet që rregullon funksionin riprodhues. Hipotalamusi rregullon gjëndrën e hipofizës e cila sekreton hormonin stimulues të tiroides (TSH), i cili më pas sinjalizon tiroiden të sekretojë hormonet e tiroides, T3 dhe T4. Këto hormone janë përgjegjëse për rregullimin e metabolizmit të trupit, niveleve të energjisë, peshës trupore, temperaturës së brendshme, funksionit riprodhues dhe funksionimit të mushkërive, zemrës dhe organeve të tjera vitale.

Cilat janë shkaqet e çrregullimeve të tiroides?

Ka shumë shkaqe të ndryshme të hipotiroidizmit dhe hipertiroidizmit. Sëmundjet autoimune të quajtura tiroiditi i Hashimotos dhe sëmundja e Grave, infeksionet dhe mungesa e jodit mund të ndikojnë në tiroide.

Si ndikojnë çrregullimet e tiroides në fertilitetin tek burrat dhe gratë?

Hipotiroidizmi karakterizohet nga një tiroide joaktive dhe e ngadaltë. Ka një prevalencë prej rreth 11 për qind dhe zbulohet se prek gratë më shpesh sesa burrat. Në fazat e hershme të hipotiroidizmit, shpesh nuk ka simptoma të dukshme. Por nëse nuk trajtohet, mund të çojë në shtim në peshë, intolerancë ndaj të ftohtit, lodhje, kapsllëk, lëkurë të thatë, thonj të brishtë dhe rënie flokësh. Më shumë se 50 për qind e grave me hipotiroide kanë cikle menstruale jonormale, duke përfshirë perioda të rënda dhe/ose të rralla. Hipotiroidizmi shpesh shoqërohet me prolaktinë të ngritur dhe kjo mund të ndikojë në fertilitetin duke frenuar FSH dhe LH të cilat janë të nevojshme për maturimin folikular dhe ovulimin.

Hipertiroidizmi ose një tiroide tepër aktive, shkakton simptoma të tilla si rrahje të shpejta të zemrës, humbje peshe, intolerancë ndaj nxehtësisë, dridhje, nervozizëm, jashtëqitje të lirshme dhe pagjumësi. Gratë me hipertiroidizëm shpesh kanë perioda të pakta dhe cikle menstruale të shkurtuara. Tek meshkujt, hipertiroidizmi mund të çojë në ulje të vëllimit të spermës, numrit dhe lëvizshmërisë së spermës.

Si hipertiroidizmi ashtu edhe hipotiroidizmi shoqërohen me infertilitet dhe humbje të shtatzënisë. Funksioni i dëmtuar i tiroides rreth kohës së konceptimit dhe gjatë shtatzënisë së hershme mund të ndikojë në zhvillimin e shëndetshëm të trurit tek fetusi. Hipertiroidizmi mund të rrisë rrezikun e lindjes së parakohshme dhe kufizimin e rritjes së fetusit.

Kur duhet të testohet për mosfunksionim të tiroides?

Diagnoza dhe trajtimi i hershëm janë thelbësore në menaxhimin e shëndetit të tiroides. Një test i thjeshtë gjaku për të matur nivelin e TSH mund të japë një ide për çdo mosfunksionim të tiroides. Pasi të diagnostikohet një çrregullim i tiroides, trajtimi mund të ndryshojë në varësi të ashpërsisë së simptomave. Trajtimi mund të përfshijë ndryshime në dietë, suplemente ushqimore dhe ilaçe.

Tiroidja është një gjëndër e vogël e vogël, por ka një rol të madh në fertilitet dhe shtatzëni. Është e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm për simptomat e mosfunksionimit të tiroides dhe të kërkoni vlerësimin e hershëm. Për çiftet që luftojnë me infertilitetin dhe/ose humbjen e shtatzënisë, është e nevojshme të kryhen ekzaminimet e nevojshme të tiroides edhe në mungesë të simptomave.