Kur presidenti Emmanuel Macron shpalli zgjedhje të parakohshme pas 9 qershorit, ai i thirri me idenë për t’i “dhënë një zë francezëve”.

Dhe zëri erdhi me zë të lartë dhe të qartë. Elysée e qendrës dhe liberale është refuzuar, e djathta ekstreme është në pragun e pushtetit dhe kampi i gjerë i të majtës ambientaliste reziston, por nuk e ndal valën e Tubimit Kombëtar. Nëse Fronti i Ri Popullor po forcohet në qendrat urbane (veçanërisht në Paris), angazhimi i unitetit kuq-gjelbër nuk mjaftoi për të zmbrapsur Asamblenë Kombëtare, e cila ishte përpara në pjesën më të madhe të vendit.

Franca del nga sondazhet e ndarë mes periferive dhe qyteteve të mëdha, me qendrat e vjetra industriale dhe zonat rurale të zhvendosura edhe më tej në të djathtën ekstreme (si në veri ashtu edhe në jug), ndërsa disa qendra urbane shpërblejnë kandidatët e majtë, me shumë përjashtime të rralla në Perëndim ku partia makroniste ka ndikim.

Bilanci mund të përfundojë në duart e republikanëve të Eric Ciotti-t, të ndarë midis dëshirës së liderit të tyre për të mbështetur të djathtën ekstreme dhe pjesës tjetër të partisë, e cila nuk ka dëshirë t’i dorëzojë çelësat e Asamblesë Kombëtare (dhe në perspektivën e Elysee) te Marine Le Pen dhe delfini i saj,Jordan Bardella.

7 korriku do të jetë dita vendimtare për të ardhmen e francezëve. Për qendrën dhe të majtën, riorganizimi i kartave në vetëm gjashtë ditë do të jetë një detyrë shumë e vështirë.

Të dhënat e pjesëmarrjes
Të thirrura me nxitim nga Emmanuel Macron, në raundin e parë zgjedhjet legjislative franceze japin një shifër të rëndësishme: një pjesëmarrje domethënëse (mbi 68%), më e larta që nga viti 1997. Më pak se një muaj pas zgjedhjeve evropiane, këtë herë sondazhet tregojnë fytyrën të Francës kontinentale dhe jashtë shtetit (shumë i zënë javët e fundit) me qartësi edhe më të madhe. Kuvendi Kombëtar është përpara me 33.15% të votave në shkallë vendi. Pas tij është Fronti i Ri Popullor (27,99%), koalicioni i udhëhequr nga La France Insoumise i Jean-Luc Melenchon dhe Manuel Bompard.

Partia e Presidentit Emmanuel Macron (pak mbi 20%), qëndroi vetëm në veri-perëndim të Francës. Çifti i ekstremit të djathtë, Marine Le Pen “e zbutur” dhe “kapiteni” i ri Jordan Bardella, janë në rrugën e tyre me retorikën kundër emigrantëve dhe narrativën e një France të artë.

Periferi të zhgënjyer dhe të zemëruar
Siç tregon një raport nga France 24, si periferitë industriale ashtu edhe ato rurale, disa prej të cilave madje kishin qenë një shtyllë e Partisë Komuniste Franceze në të kaluarën, kanë përqafuar “RN” e Marine Le Pen. Liderja duket të jetë më pak ekstremiste dhe më pak “toksike” se babai i saj Jean-Marie, themeluesi i Frontit Kombëtar (i akuzuar për antisemitizëm dhe lidhje të pazgjidhshme me bashkëpunëtorët nazi-fashistë të Vichy). Kthesa e saj në dukje më e moderuar u shpërblye nga një votë kryesisht e klasës punëtore, bujqësore dhe borgjeze, nostalgjike dhe e acaruar nga humbja e fuqisë blerëse, delikuenca dhe rregullat e Bashkimit Evropian, nga të cilët votuesit u ndjenë të tradhtuar. Nuk ka rëndësi nëse recetat ekonomike të Bardellës mund t’i shpërblejnë më të pasurit pavarësisht meritave, ajo që ka rëndësi tani është të shprehësh zemërimin dhe kundërshtimin ndaj qeverisë aktuale.

Gjeografia e votës franceze
RN mori rezultatet më të qarta në bastionet në veri dhe veri-lindje të Francës, me 38 të zgjedhur në raundin e parë, të cilët morën mbi 50% të votave, që përfaqësojnë të paktën 25% të të regjistruarve në listat zgjedhore. Ndër kandidatët e zgjedhur në raundin e parë ishte edhe vetë Marine Le Pen, e cila fitoi në zonën elektorale të Pas-de-Calais (58,04%). Në veri-lindje, “RN” nuk ishte në gjendje të mbizotëronte as midis votuesve të Lilës, të cilët shpërblenin Aurelién Le Coq të Frontit të Ri Popullor, as midis atyre të Strasburgut, të cilët dërguan kandidatë nga Fronti i Ri Popullor dhe Ansambli në të dytin. E djathta ekstreme gjithashtu është vendosur ose është përpara në zonat qendrore dhe jugore të Francës. Edhe në këtë rast, qytetet e mëdha si Lioni, Toulouse dhe Nantes bëjnë përjashtim. Republikanët e Eric Ciotti-t, nga ana tjetër, janë përpara në Nice, ndërsa në Marsejën multietnike, të kapur nga bosët e drogës, Monique Griseti e RN është përpara, por nuk ishte në gjendje të merrte një shumicë absolute për të marrë një vend.