Gjykata Ndërkombëtare Penale po jep vendimin e saj të mërkurën në gjyqin e një të dyshuari të akuzuar për luajtjen e një roli kyç në mbretërimin e terrorit të lëshuar nga kryengritësit e lidhur me al-Kaedën në qytetin historik të shkretëtirës Timbuktu në Mali verior në 2012.

Al Hassan Ag Abdoul Aziz Ag Mohamed Ag Mahmoud mund të përballet me një dënim maksimal me burgim të përjetshëm nëse dënohet për akuzat përfshirë përfshirjen në krime duke përfshirë përdhunimin, torturën, persekutimin, martesat e detyruara dhe skllavërinë seksuale të kryera nga prilli 2012 deri në fund të janarit 2013 në qytet. i njohur dikur si “Perla e Shkretëtirës”.

Prokurorët thonë se ai ishte një anëtar kyç i Ansar Dine , një grup ekstremist islamik me lidhje me al-Kaedën që mbante pushtetin në Malin verior në atë kohë.

Gratë dhe vajzat vuajtën veçanërisht nën regjimin represiv të Ansar Dine, duke u përballur me ndëshkim trupor dhe burgim, tha kryeprokurori i atëhershëm i gjykatës Fatou Bensouda në fillimin e gjyqit të Al Hassan gati katër vjet më parë.

“Shumë u detyruan të martoheshin,” tha Bensouda. “I kufizuar kundër vullnetit të tyre dhe i përdhunuar në mënyrë të përsëritur nga anëtarët e grupit të armatosur”.

Al Hassan ishte i përfshirë në organizimin e martesave të tilla, u tha prokurori gjyqtarëve.