Çështja Rubiales është kthyer në më të bujshmet e ditëve të fundit në Spanjë dhe mediat ndërkombëtare. Teksa Presidentit të Federatës iu kërkua të jepte dorëheqjen pas skandalit në Kupën e Botës dhe refuzoi ta bënte, të gjithë janë kthyer kundër tij. Së fundmi ka reaguar edhe skuadra e futbollit të femrave të Spanjës. Ato kanë bërë të ditura se nuk do të luajnë asnjë ndeshje tjetër derisa presidenti spanjoll i futbollit Luis Rubiales të japë dorëheqjen. Ndërkohë futbollistja, Xheni Hermoso ka lëshuar një deklaratë publike përsa i përket puthjes.

“Pasi mora një nga arritjet më të dëshiruara të karrierës sime sportive dhe pas disa ditë reflektimi, dua të falënderoj me gjithë zemër, bashkëlojtarët e mi, tifozët, ndjekësit, mediat dhe të gjithë ata që e kanë bërë realitet këtë ëndërr; puna dhe mbështetja juaj e pakushtëzuar ka qenë një pjesë thelbësore për të fituar Kupën e Botës. Në lidhje me atë që ka ndodhur sot [fjalimi i Rubiales] dhe ndërsa nuk dua të ndërhyj në procedurat e shumta ligjore në vazhdim, ndihem i detyruar të them se fjalët e z. Luis Rubiales që shpjegon ngjarjen fatkeqe janë kategorikisht të rreme dhe pjesë e kulturën manipuluese që ka krijuar. Dua të sqaroj se në asnjë moment nuk ka ndodhur biseda që i referohet z. Luis Rubiales dhe aq më pak se puthja e tij ka qenë konsensuale.

Në të njëjtën mënyrë dua të përsëris se si bëra në atë moment që ajo që ndodhi nuk ishte e këndshme. Situata më la në shok për shkak të kontekstit të festës dhe me kalimin e kohës dhe ato ndjenja fillestare që mund të fundosen, ndjej nevojën ta denoncoj këtë pasi ndjej se askush, në asnjë hapësirë pune, sportive apo sociale, duhet të jetë viktimë e kësaj kohe të sjelljes jokonsensuale. Ndihesha e pambrojtur dhe viktimë e agresionit, një akti impulsiv, seksist, i pavend dhe pa asnjë lloj pëlqimi nga ana ime. Me pak fjalë, nuk u respektova. Më kërkuan të lëshoja një deklaratë të përbashkët për të lehtësuar presionin nga presidenti, por në ato momente, në kokën time kisha mundësi të festoja vetëm arritjen historike që arrita me shokët e skuadrës.

Kjo është arsyeja pse, në atë moment kam komunikuar me RFEF… dhe të njëjtën gjë me mediat dhe njerëzit që kam besim, se nuk do të bëja një deklaratë individuale dhe as një deklaratë të përbashkët për këtë çështje, pasi kuptova se, duke e bërë atë, do të largoj vëmendjen nga një moment shumë i veçantë për shokët e mi dhe për mua. Pavarësisht vendimit tim, duhet të deklaroj se kam qenë nën presion të vazhdueshëm për të dalë me një lloj deklarate që do të justifikonte veprimet e z. Luis Rubiales. Jo vetëm kaq, por gjithashtu, nëpërmjet mënyrave të ndryshme dhe njerëzve të ndryshëm, RFEF ka bërë presion rrethit tim të ngushtë (familja, miqtë, shokët e skuadrës, etj.) kështu që unë do të jepja një deklaratë që kishte pak ose aspak lidhje me atë se si ndihesha.

Nuk është vendi im të vlerësoj praktikat apo integritetin e komunikimit, por jam i sigurt se si kampionë të botës nuk meritojmë një kulturë kaq manipuluese, armiqësore dhe kontrolluese. Këto lloj incidentesh i shtohen një liste të gjatë situatash që ne, lojtarët, kemi [përballuar] vitet e fundit, për atë që është bërë, për atë që kam përjetuar, kjo është vetëm një pikë në një gotë të plotë. dhe vetëm atë që e gjithë bota ka mundur të shohë. Vepra të tilla janë prej vitesh pjesë e përditshmërisë në kombëtaren tonë. Në përgjithësi, dua të ritheksoj qëndrimin tim që kam marrë që në fillim, duke pasur parasysh se nuk kam pse të mbështes personin që ka kryer këtë veprim kundër vullnetit tim, i cili nuk më ka respektuar, në një moment historik për mua dhe për sportin e femrave të këtij vendi.

Në asnjë situatë, nuk mund të jetë përgjegjësia ime të marr pasojat për të transmetuar diçka që nuk e besoj, dhe për këtë arsye kam injoruar presionin [më është vënë. Dua ta mbyll duke e bërë shumë të qartë se ndërkohë që jam unë që e shpreh këtë, këto janë fjalët e të gjithë lojtarëve në Spanjë dhe në botë që më kanë dhënë forcë të dal me këtë deklaratë. Pas mungesës së respektit dhe paaftësisë për të njohur gabimet dhe për të pranuar pasojat, kam marrë vendimet për të mos u rikthyer në kombëtare derisa drejtuesit aktualë janë në pozicion. Faleminderit të gjithëve për mesazhet e mbështetjes dhe fjalët inkurajuese që kam marrë. E di që nuk jam vetëm dhe falë të gjithëve do të vazhdojmë përpara së bashku. I lë njerëzit e besuar nga TMJ dhe Futpro [sindikata e lojtarëve] me këtë temë dhe ata do të vazhdojnë të punojnë në hapat e ardhshëm pas avancimeve të fundit”, tha ajo.