Parandalimi është “ilaçi” më i mirë për shëndetin e dhëmbëve , por pastrimi i përditshëm dhe vizitat e rregullta te dentisti nuk janë të vetmet gjëra që na duhen për t’i mbajtur ata të fortë. Gjithashtu duhet të kemi kujdes se çfarë dhe sa shpesh hamë.

Agrumet: Agrumet dhe lëngjet e tyre janë plot me vitaminë C dhe lëndë ushqyese të tjera që janë të vlefshme për trupin. Megjithatë, për fat të keq, disa prej tyre (veçanërisht grejpfruti dhe lëngu i limonit) kanë shumë acid dhe me kalimin e kohës mund të gërryejnë smaltin e dhëmbëve.

Karamele. Karamelet e buta që ngjiten në dhëmbë janë më të këqijat, sepse mund të qëndrojnë mbi dhe mes tyre për orë të tëra, duke lejuar që bakteret e gojës të ushqehen të patrazuara me sheqerin që përmbajnë. Megjithatë, në këtë proces ata prodhojnë acide që shpërbëjnë substancën mbrojtëse të smaltit dhe shkaktojnë prishjen e dhëmbëve.

Për sa i përket karameleve të forta, megjithëse nuk ngjiten aq shumë në dhëmbë, ato treten me një ritëm të ngadaltë, kështu që përsëri sheqeri qëndron në gojë për disa minuta dhe bakteret gjejnë një mundësi për të prodhuar acide të dëmshme.

Turshitë. Turshitë shpesh prodhohen në një mjedis acid (zakonisht uthull) që u jep atyre shijen e tyre karakteristike të thartë dhe të kripur. Megjithatë, në të njëjtën kohë, i kthejnë ato në një kërcënim të mundshëm për substancën e smaltit të dhëmbëve. Studimet kanë treguar se konsumimi i shpeshtë i tyre pa ushqim shoqërues, rrit rrezikun e prishjes së dhëmbëve me gati 85%. Prandaj, zgjidhja është t’i hani ato më rrallë dhe me ushqim.

Pije te lehta. Nuk është sekret që shumë pije të gazuara me sheqer nxisin prishjen e dhëmbëve. Megjithatë, kërcënimi më i madh duket se janë acidet (karbonizimi) dhe jo vetë sheqeri. Kështu, edhe versionet e tyre të lehta, të cilat përmbajnë për shembull acid citrik dhe fosforik, mund të gërryejnë substancën e smaltit nëse konsumohen në doza të mëdha.

Pije energjike. Edhe pse duken si një opsion shumë më i sigurt se pijet joalkoolike, fakti mbetet se edhe ato mund të përmbajnë shumë acid dhe sheqer, ndaj janë po aq të dëmshme, siç tregoi një studim i vitit 2008 nga Universiteti i Iowa-s.

Verë. Rregulli i përgjithshëm është se çdo gjë që njollos një mbulesë tavoline të bardhë mund të njollosë edhe dhëmbët tanë. Prandaj, “fajtori” i parë është vera e kuqe, e cila përmban shumë substanca kromogjene që çngjyrojnë dhëmbët.

Njollat ​​përkeqësohen nga taninet në verën e kuqe, të cilat tentojnë të thajnë gojën dhe t’i bëjnë dhëmbët ngjitës. Megjithatë, e gjithë kjo nuk do të thotë se vera e bardhë nuk kontribuon në shfaqjen e njollave në dhëmbë. Sugjerohet të pini verë vetëm me ushqim.

Kafe dhe çaj. I keni vënë re njollat ​​kafe që grumbullohen në pjesën e brendshme të filxhanit kur pini shumë kafe ose çaj radhazi? Kjo ju jep një ide se si dy pijet më të dashura në botë mund të njollosin dhëmbët. Megjithatë, përveç çngjyrosjes, dhëmbët e njollosur shumë me kafe janë ngjitës dhe në këtë mënyrë “tërheqin” mbetjet ushqimore dhe bakteret.

Sa i përket çajit, disa lloje të çajit të zi njollosin dhëmbët më intensivisht se kafeja, dhe kjo është për shkak të taninave (siç është rasti me verën e kuqe). Kështu, llojet e çajit me pak përmbajtje tanine (të tilla si çajrat jeshilë, të bardhë dhe bimorë) vështirë se do të çngjyrosin dhëmbët. Është e vetëkuptueshme se shtimi i sheqerit ose karamelit në kafe ose çaj rrit rrezikun e prishjes së dhëmbëve.