Kina po lobon tek vendet në zhvillim për t’iu bashkuar planit të saj alternativ të paqes për Ukrainën përpara samitit të paqes të kësaj fundjave në Zvicër.

Rreth 90 shtete dhe organizata janë regjistruar për të marrë pjesë në samitin e kësaj fundjave në Lucern, në të cilin Rusia nuk ishte e ftuar.

Kina, e cila ka lidhje të ngushta me Rusinë, thotë se nuk do të marrë pjesë në konferencë sepse nuk i plotëson kërkesat e Pekinit, përfshirë pjesëmarrjen e Rusisë.

Diplomatët me bazë në Pekin i thanë Reuters se Kina nuk e kishte kritikuar haptazi samitin zviceran ose nuk u kishte kërkuar drejtpërdrejt vendeve që të abstenonin.

Një diplomat thuhet se tha se Pekini u kishte thënë vendeve në zhvillim se takimi do të zgjaste luftën, ndërsa dy diplomatë me njohuri të drejtpërdrejta për këtë çështje thanë se Kina u kishte thënë vendeve perëndimore se shumë vende në zhvillim ishin në përputhje me pikëpamjet e saj për konferencën.

Zëdhënësi i ministrisë Mao Ning tha javën e kaluar: “Kina shpreson sinqerisht që një konferencë paqeje nuk do të kthehet në një platformë të përdorur për të krijuar konfrontim blloku. Të mos marrësh pjesë në të nuk do të thotë të mos mbështesësh paqen.”