Të 32 vendet e Aleancës Atlantike “kanë treguar gjithmonë se është e mundur të gjendet një rrugë e përbashkët për të ecur përpara së bashku”. Kështu u shpreh Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg në Budapest, kur njoftoi marrëveshjen e arritur me Orban për angazhimin në Ukrainë.

Muajin e ardhshëm, një “rol udhëheqës” për Aleancën në të gjitha operacionet në mbështetje të Kievit do të vendoset në samitin e NATO-s në Shtetet e Bashkuara.

“Nuk është detyrim i NATO-s të marrë pjesë me fonde apo mjete. Roli i NATO-s do të bëhet ai i liderit në Ukrainë, por nëse Hungaria nuk dëshiron të marrë pjesë, ne nuk do ta detyrojmë atë.Natyrisht, ai merr përsipër të mos e bllokojë vendimin me veton e tij. Situata është shumë e vështirë – tha Viktor Orban – dhe nuk është e lehtë në këtë situatë të gjesh përgjigjet e duhura, kur vendimet duhet të merren urgjentisht. Në samitin e NATO-s do të jemi në gjendje të shprehim pozicionin hungarez: pjesëmarrja në një angazhim për Ukrainën mund të jetë vetëm vullnetare, edhe në kohët e ardhshme të vështira që po vijnë”,-tha Stoltenberg.