Alain Berset është zgjedhur nga Asambleja Parlamentare e Këshillit të Evropës si Sekretari i ri i Përgjithshëm i Këshillit të Evropës. Ai mori më shumë vota në raundin e dytë të votimit të martën në Strasburg. Konkurrentët e tij ishin estonezi Indrek Saar dhe belgu Didier Reynders.

Berset mori gjithsej 114 nga 246 vota të vlefshme të hedhura në raundin e dytë. Kandidatët e tjerë, estonezi Indrek Saar dhe belgu Didier Reynders, morën respektivisht 85 dhe 46 vota.

Në një fjalim të shkurtër në parlament, ai falënderoi Zvicrën për mbështetjen e tij. Ai theksoi gjithashtu rëndësinë e demokracisë, të drejtave të njeriut dhe sundimit të ligjit.

Berset u zgjodh Sekretari i 15-të i Përgjithshëm i Këshillit të Evropës. Kroatja Marija Pejcinoviç Buriç do të mbetet Sekretare e Përgjithshme e Këshillit të Evropës deri sa Berset të marrë detyrën në 18 shtator.

Menjëherë pas zgjedhjeve, Berset është i rrethuar nga dashamirës.

Ai e shpall luftën e Rusisë kundër Ukrainës si prioritet. Këshilli i Evropës është tashmë aktiv për këtë çështje. Por nevojiten mekanizma të shpejtë kompensimi – Berset dëshiron të krijojë një grup pune për këtë. “Ne kemi nevojë për një lëshim të fortë nga vendet anëtare”

Por Berset flet edhe për demokracinë. Ai thekson vlerën e arsimit dhe luftën kundër dezinformimit. “Dua të luftoj kundër erozionit të demokracisë”.