Ngrënia e mishit të kuq është e lidhur me një rrezik të shtuar të diabetit të tipit 2, kjo vlen si për mishin e kuq të përpunuar dhe të papërpunuar, thotë kreu i studimit të Harvardit.

Konsumimi i mishit të kuq më shpesh se një herë në javë mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të diabetit të tipit 2 , sipas hulumtimit të udhëhequr nga Shkolla e Shëndetit Publik TH Chan në Harvard.

Rreziku gjendet edhe tek njerëzit që konsumojnë vetëm dy racione mish të kuq në javë dhe rritet me konsum më të madh. “Kjo është e vërtetë për mishin e kuq të përpunuar dhe të papërpunuar “, thotë Xiao Gu, një studiues postdoktoral në Departamentin e Ushqyerit të Universitetit dhe autori i parë i studimit.

Shkalla e incidencës së diabetit të tipit 2 po rritet me shpejtësi në mbarë botën dhe kjo është shqetësuese, pasi sëmundja është një faktor kryesor rreziku për sëmundjet kardiovaskulare dhe të veshkave, kancerin dhe demencën.

Për këtë studim të veçantë, studiuesit analizuan të dhënat shëndetësore nga 216,695 pjesëmarrës. Dieta e tyre vlerësohej me pyetësorë për frekuencën e ushqimit çdo dy deri në katër vjet, për një total deri në 36 vjet. Gjatë kësaj kohe, më shumë se 22,000 pjesëmarrës zhvilluan diabetin e tipit 2.

Studiuesit zbuluan se ngrënia e mishit të kuq lidhej fort me një rrezik në rritje të zhvillimit të diabetit të tipit 2. Çdo porcion shtesë ditor i mishit të kuq të përpunuar shoqërohej me një rrezik 46% më të madh të zhvillimit të diabetit të tipit 2 dhe çdo porcion shtesë ditor i kuq të papërpunuar. mishi u shoqërua me një rrezik 24% më të madh.

Zëvendësimi i mishit të kuq me burime proteinash me bazë bimore, si arrat dhe bishtajoret, si dhe qumështore, mund të zvogëlojë rrezikun. Konkretisht, studiuesit zbuluan se zëvendësimi i racioni në ditë të mishit të kuq me një racion arra dhe bishtajore lidhej me një rrezik 30% më të ulët të zhvillimit të diabetit të tipit 2, dhe zëvendësimi i tij me një racion bulmeti shoqërohej me një rrezik 22% më të ulët. .

“Duke pasur parasysh gjetjet tona dhe punën e mëparshme, ne besojmë se një kufi prej rreth një racioni mishi të kuq në javë do të ishte i arsyeshëm për njerëzit që dëshirojnë të optimizojnë shëndetin dhe mirëqenien e tyre”, thotë profesori i Epidemiologjisë dhe Ushqyerjes dhe autori kryesor Walter Villette.

Së fundi, studiuesit vënë në dukje se zëvendësimi i mishit të kuq me burime të shëndetshme proteinash me bazë bimore, përveç përfitimeve shëndetësore, do të ndihmonte gjithashtu në reduktimin e emetimeve të gazeve serrë dhe ndryshimeve klimatike dhe do të kishte përfitime të tjera mjedisore.