Në territorin e Durrësit kanë ndodhur disa përplasje që lanë gjurmë të pashlyeshme në historinë europiane.

Aleks Komneni sapo ishte ulur në fronin e turbulluar të Perandorisë Romake të Lindjes, që kishte dalë nga një luftë e gjatë dhe rraskapitëse me bullgarët dhe rrezikohej seriozisht në lindje nga turqit selxhuk.

Ndërsa Robert Guiskardi kontrollonte të gjithë Italinë e Jugut. Ishte përfaqësuesi më i famshëm i familjes normano-vikinge Altavilla dhe synonte pushtimin e Kostandinopojës.

Ata u përballën në Durrës, nga qershori i vitit 1081 deri në shkurt të vitit 1082. Fitimi i luftës me tradhëti nga Robert Guiskardi, solli graduale të Perandorisë Romake të Lindjes (“Perandorisë Bizantine”), për të mos u ringritur më kurrë.

Për më shumë ndiqni videon:

Burimi: Amfora.al