Një rekord 120 milionë njerëz janë detyruar të largohen nga shtëpitë e tyre për shkak të luftës, dhunës dhe persekutimit, tha agjencia e OKB-së për refugjatët.

Popullsia e zhvendosur në botë tani është e barabartë me atë të Japonisë, ka thënë Komisioneri i Lartë i OKB-së për Refugjatët (UNHCR).

Konfliktet e reja në Sudan dhe Gaza kanë kontribuar gjithashtu në rritje.Ai u bëri thirrje qeverive të trajtojnë shkaqet rrënjësore të problemit, në vend që të politizojnë refugjatët dhe të gjejnë zgjidhje të shpejta si mbyllja e kufijve, të cilat nuk do ta zgjidhin problemin.

Në vend të kësaj, ai u kërkoi vendeve të punojnë së bashku për zgjidhje afatgjata dhe të qëndrueshme. Krizat e reja dhe të vjetra kanë rritur numrin e refugjatëve në mbarë botën që nga prilli i vitit 2024, sipas raportit vjetor të organizatës për këtë çështje.

Në Sudan, lufta që filloi midis gjeneralëve rivalë në prill 2023 ka dëbuar më shumë se nëntë milionë njerëz nga shtëpitë e tyre. Në Gaza, lufta midis Izraelit dhe Hamasit ka zhvendosur rreth 75% të popullsisë, ose 1.7 milionë njerëz, që nga tetori.